×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Közel 40 pedagógus hiányzik

2021.09.17 - 17:13
Megosztás:
Közel 40 pedagógus hiányzik
Fotó: Magánarchívum
Már egy hete elkezdődött a 2021/2022-es tanév, és a pedagógusok mozgása is véget ért, azonban Szatmár megyei viszonylatban közel 40 meghirdetett pedagógusi állás még nincs betöltve, az érintett tanintézmények a kialakult pedagógushiány rendezésére akár versenyvizsgát is hirdethetnek a tanfelügyelőség koordinálásával.

Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő megkeresésünkre elmondta, hogy több oka is van a kialakult pedagógushiánynak: egyrészt többen is kérték nyugdíjazásukat, ugyanakkor a megváltozott beiskolázási létszám miatt esetenként több iskolai/óvodai osztályt kellett jóváhagyniuk a tervezetthez képest, így ezek esetében is meg kell oldani a pedagógusok pótlását.

A nyár folyamán folyamatosan szervezték a különböző típusú pedagógusvizsgákat, majd a szabad állások elfoglalását is megszervezték a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség munkatársai, szeptemberben pedig a megyei szintű vizsgán a szakképzett, illetve a szakképzetlen pedagógusok is részt vehettek. Az eredmények függvényében már eleve szakképzetlen pedagógusok is kaptak katedrát, ám még így is maradtak megoldatlan helyzetek.

A helyettes főtanfelügyelő elmondta, hogy jelenleg a tanintézménynek igyekeznek minden üres állást betölteni, vagy úgy, hogy leosztják a címzetes oktatók között az órákat, vagy pedig meghirdetik a versenyvizsgát az adott állásra. Vannak üres állások mind városi — Nagykárolyban, Erdődön, Szatmárnémetiben is vannak üres katedrák —, mind vidéki tanintézményekben, magyar és román tannyelvű osztályokban egyaránt. Földrajz-, matematika-, fizika-, informatika-, testnevelés-, történelem-, vallás- és franciatanárokból, tanítónőkből, óvónőkből, líceumi szakpedagógusokból van hiány a szatmári oktatási intézményekben. A főtanfelügyelő-helyettes bízik abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül megoldást találnak a felmerült problémákra.

Az üres tanári állások betöltésével párhuzamosan elkezdődött az iskolaigazgatói versenyvizsga is, szeptember 26-ig az online beiratkozás szakasza zajlik, majd a jelentkezési dossziék átvizsgálása következik, és a mostani vizsgaidőszakban lehetőségük van a jelentkezőknek a hiányzó/lemaradt iratok benyújtásának pótlására is, összegzett Szejke Ottilia.

Sógor Beáta

 

Cookie