×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Közeleg a munkálatok befejezése

2021.02.01 - 07:32
Megosztás:
Közeleg a munkálatok befejezése
A székesegyház felújítási munkálatainak befejezésére kitűzött határidő április 30. A munkát nehezítik a koronavírus-járvány okozta korlátozások, de a tervek szerint időben elkészülnek.

A székesegyház Szatmárnémeti egyik legfőbb ékessége, emellett a város legrégebbi és legnagyobb római katolikus műemléktemploma. A több építészeti stílust is ötvöző templom felújítási munkálatait 2018-ban kezdték el. Arról, hogy a munkálatok milyen ütemben haladnak, illetve milyen nehézségek adódtak, Józsa Jánost, a szatmári egyházmegye sajtóreferensét kérdeztük. „2018 szeptemberében kezdődtek a munkálatok a székesegyház felújításának, valamint korszerűsítésének okán. Az elmúlt év tavaszán főként a külföldről érkezett anyagok — réz, márvány, speciális vakolatok — esetében lényegesen megnőtt a beszerzési idő, mivel ezek gyártói, illetve forgalmazói erre az időszakra leálltak. Emellett az is nehezítette a helyzetet, hogy a teherforgalom is korlátozva volt. Jelenleg a megbetegedések, illetve a karanténhelyzetek miatt kiesett munkaerő az, ami leginkább gondokat okoz” — fogalmazott a sajtóreferens a munkálatok elkezdésének okáról, illetve arról, milyen akadályokba ütköztek.
Jánostól megtudtuk, hogy a templom homlokzatának főként az alsó részeit javították a vizesedés miatt, de számos más helyen is zajlottak munkálatok: „Cserélték a tetőhéjazatot, szerkezeti megerősítéseket végeztek a nagy kupola tartófalain, restaurálták a homlokzati kőelemeket, rekonstruálták a domborműveket, elvégezték a tornyok erkélyeinek szerkezeti megerősítését, kijavították a boltozati repedéseket, illetve az érintett felületeken retusálták a falképeket. Többek között ki lehet még emelni a nyílászárók, illetve a márványpadló cseréjét, a fűtésrendszer korszerűsítését.”
„Jelenleg többek között a külső kőlábazat helyreállítási munkálatai, a kórus karzatára vezető kő csigalépcső restaurálása, valamint a bonyolultabb, időigényesebb rézfedések felhelyezése történik. Ezeket követi majd az udvarrendezés, illetve a további homlokzati munkálatok elvégzése, amint az időjárás engedi” — ismertettte a jelenlegi munkafolyamatokat Józsa János.
Összegzésképpen a sajtóreferens kihangsúlyozta, hogy minden igyekezetükkel azon vannak, hogy tartani tudják a munkálatok határidejét, s mint kiderült, ez április 30-a. A határidő tartását azonban számos tényező befolyásolhatja, ilyen például a kedvezőtlen időjárás, illetve a járványhelyzet esetleges rosszabbodása.


Kallós András

 

Visszafogott ünnepség Szatmárnémetiben
Többféle megnevezése is van május 9-nek, s ha kronológiai sorrendben nézzük, akkor elsőként a győzelem, valamint a béke napját említhetjük, hiszen 1945. május 9-én, éjfél után néhány perccel írták alá a hitleri Németország hadserege, a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot, s ezzel az európai hadszíntéren véget ért a második világháború.
Jelenség lett Szatmárnémetiben a csótányinvázió
A tavasz nemcsak az ember számára kellemes élményeket tartogat, hanem kellemetleneket is, a kártevők és élősködők is előjönnek ilyenkor, Szatmárnémetiben sajnos egyre több lakást árasztanak el a csótányok.
Elstartolt az oltási maraton
A szakadó eső ellenére tegnap kora délután közel százan várták az oltási maraton startját — nincs szükség előjegyzésre, csak a személyi igazolványra, ma és holnap 10–20 óra között bárki mehet.
Cookie