×
2020. 07 05.
Vasárnap
Emese, Sarolta
20 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Középiskola-választást segítő börze

2019.05.18 - 12:55
Megosztas :
 • Középiskola-választást segítő börze

  Sokadik alkalommal várták a nagykárolyi középiskolák, illetve a velük együttműködő cégek a helybeli és a vidékről érkező nyolcadikosokat. Mindahány oktatási intézmény igyekezett megmutatni, miért is pont az általa meghirdetett képzésre érdemes jelentkezni.

  Finom falatokkal, kipróbálható munkaeszközökkel, a középiskolás élet különleges mozzanatait megörökítő fotókkal, sőt, énekszóval is várták péntek délelőtt Nagykárolyban a nyolcadikos diákokat a város középiskolái. A Nagykárolyi Elméleti Líceum, a Iuliu Maniu Szakképző Líceum, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum és a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum mindegyike szórólapokat biztosított az érdeklődőknek, ezekben felsorolva, hogy milyen képzéseket terveznek indítani. Több vállalkozás is képviseltette magát, olyanok, amelyek a duális képzésen keresztül már részt vállalnak a szakiskolai oktatásból, és olyanok is, amelyek egyelőre csak érdeklődnek e lehetőség iránt.

  A sokadik alkalommal megtartott iskolaválasztási vásárt ezúttal is a kastéllyal szemközti mélyített téren, a hajdani vasasbolt melletti amfiteátrumban tartották meg. A nyitó alkalmon jelen volt Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, Sânziana Cristea, a Szatmár Megyei Oktatásfelügyeleti Forrásközpont (CJRAE) vezetője, Várna Levente, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal keretében működő Tanügyi és Egészségügyi Igazgatóság vezetője, valamint Bogdan Georgescu, a Kulturális és Sportigazgatóság vezetője.

  A város elöljárója arról szólt a nagyszámú diáknak, hogy próbáljanak meg itthon maradni. Mint kifejtette, meglátása szerint ez leginkább azon múlik, hogy a nyugatiakhoz viszonyítható kereseti lehetőséget biztosítsanak a cégek. Elismerte, hogy a vállalkozók egyelőre nem szeretnek erre gondolni, pedig előbb vagy utóbb be kell látniuk: amennyiben nem fizetik meg a jó munkaerőt, nem lesz kivel dolgozniuk. „Nem elérhetetlen az 1000 eurós itthoni álomfizetés” — fogalmazott Kovács Jenő. A polgármester köszönetet mondott továbbá a szervezőknek a börze létrehozása okán, továbbá a résztvevőknek is, kiemelten azoknak a cégeknek, amelyek alkalmazzák a fiatalokat, részt vállalnak a képzésükből.

  A Iuliu Maniu iskola szépen dekorált hidegtálakkal, üdítővel és ropogtatni valóval készült, amiket az intézménnyel együttműködő cégek képviselői biztosítottak. A Bărnuţiu iskola ismét a duális képzésben vele együttműködő partnercégek által kihozott standokkal igyekezett vonzóvá tenni a szakoktatást — és persze ki is lehetett próbálni a különféle szakmákat. A felekezeti iskola képviseletében oklevelek, serlegek, kupák, ismertető szórólapok, mosolygós diákok és pedagógusok várták az érdeklődőket. És énekeltek is nekik. Nem volt ez másként a Nagykárolyi Elméleti Líceum standjánál sem, ahol az iskola keretében zajló mindennapokat is bemutatták, mégpedig egy fényképekkel teletűzdelt, a diákok által írt motivációs üzeneteket tartalmazó fal révén.

  Megyeri Tamás Róbert

  Cookie