×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Középiskolában a leggyengébbek is

2019.07.13 - 07:44
Megosztas :
 • Középiskolában a leggyengébbek is

  Leosztotta a jelentkezőket az ősszel induló középiskolai osztályokba a minisztérium. Nagyon alacsony átlagokkal, akár 2,94-gyel is lehet Szatmárban líceumba járni, hiszen tíz osztály kötelező.

  Csakúgy, mint az előző években, a középiskolai felvételi most is úgy zajlott, hogy a líceumokban meghirdetett helyeket számítógéppel osztották el a nyolcadikosok között az országos felmérésen kapott osztályzataik és az V–VIII. osztályos átlaguk alapján, a beiratkozási íven bejelölt opcióik szerint. A középiskolai felvételi átlagból 80 százalékot az országos felmérésen szerzett jegy tesz ki, míg a maradék 20 százalékot a gimnáziumi átlag adja.

  Országos szinten a legerősebb bejutók a craiovai Fraţii Buzeşti Főgimnáziumban voltak, itt a természettudományok osztályba 9,91-nél alacsonyabb átlaggal már nem lehetett felvételt nyerni, míg a szintén dobogós bukaresti Sfântul Sava Főgimnázium matematika-informatika osztályába 9,89-cel vették fel a legutolsó tanulót, a természettudományok osztályba pedig 9,85-ös átlaggal. Az ország legerősebb ötven osztálya között nem találunk egyetlen Szatmár megyeit sem, de még magyar tannyelvű sem került be ezek közé az idei leosztáson.

  A tanügyminisztérium honlapja szerint megyénkben 1568 helyet hirdettek meg a tanintézmények, ezek közül a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium két tannyelvű társadalomtudományok osztályában 4 hely maradt üresen, a turci Anghel Saligny Műszaki Líceum mechanika szakán szintén 4 hely van, a Nagytarnai Műszaki Líceum mezőgazdasági szakán 13 hely maradt betöltetlen, a Tasnádi Műszaki Líceum gazdasági szakán 13, míg a Johann Ettinger Német Líceum filológia osztályában 3 hely maradt üresen az első leosztást követően.

  Ami a Szatmár megyei bejutási átlagot illeti, a toplista élén a Mihai Eminescu Főgimnázium áll, ahol a két meghirdetett matematika-informatika osztályba legkevesebb 8,83-as, illetve 8,73-as átlaggal lehetett felvételt nyerni, míg a harmadik dobogós a Ioan Slavici Főgimnázium, amelynek matematika-informatika osztályába 8,65-ös átlaggal vették fel az utolsó tanulót. Az első tízben egyébként nem találunk magyar tannyelvű osztályt, viszont a bejutási átlagok rangsorában a 13. legjobb a Nagykárolyi Elméleti Líceum matematika-informatika osztálya, ahova a 28 diák közül a leggyengébb 7,68-as átlaggal jutott be.

  Az ősszel induló magyar osztályok közül a Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematika-informatika szakosítása következik, ahová legkevesebb 7,56-os átlag kellett a bejutáshoz, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum természettudományok osztályába minimum 6,95-ös átlaggal lehetett felvételt nyerni idén, a Szatmárnémeti Református Gimnázium természettudományok osztályába 6,37 kellett, matematika-informatika szakra 6,18, gazdasági szakon pedig 5,67-es átlag alatt húzták meg a vonalat. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum vokacionális, humán-teológia osztályába és a Szatmárnémeti Református Gimnázium teológia osztályába ugyanakkor már megvolt a felvételi, így az ide bejutó diákokat nem a számítógép osztotta le. Borzasztóan alacsony átlagokkal is bejutottak líceumi osztályokba Szatmár megyei diákok. A leggyengébb ebből a szempontból a turci Anghel Saligny Műszaki Líceum textilipari és bőrmegmunkáló osztálya, ahová már 2,94-es átlaggal is felvételt lehetett nyerni, majd a Nagytarnai Műszaki Líceum következik, amelyiknek a mezőgazdasági osztályában az utolsó bejutó átlaga 3,33 volt, majd ismét az Anghel Saligny Műszaki Líceum következik, a mechanika osztályban 3,70-es átlaggal rendelkező tanuló is folytathatja a középiskolát.

  Azok, akik elégedettek azzal az iskolával és osztállyal, ahová bejutottak, július 15–18. között kell leadják a jelentkezési dossziéjukat. Július 22–23-án a megyei felvételibizottság orvosolja a leosztáskor és beiratkozáskor történő esetleges speciális eseteket, valamint ismét leosztják azokat a tanulókat, akik nem jelentkeztek középiskolába a megszabott menetrend szerint, vagy a számítógép nem osztotta le őket sehová.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie