×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
16 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Középpontban a környezetvédelem

2019.06.06 - 07:24
Megosztas :
 • Középpontban a környezetvédelem

  Június 5-én a környezetvédelem világnapját ünnepelték szerte a világon, Szatmárnémetiben tegnap díjazták a Matematika és környezet címmel megszervezett, iskolák közti verseny legjobbjait.

  Az ENSZ 1972-ben nyilvánította környezetvédelmi világnappá június 5-ét annak érdekében, hogy széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódóan konkrét célkitűzések is születtek, úgymint az energiatakarékosság, a megújuló természeti erőforrások hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, valamint a környezetszennyezés megelőzése.

  A világnap alkalmából szerte a világon különböző megmozdulásokat szerveznek, Szatmárnémetiben a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) több program szervezőjeként vagy társszervezőjeként igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

  A környezetvédelmi világnap alkalmából tegnap a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel közösen megrendezték a Matematika és környezet nevet viselő iskolák közötti verseny díjátadó ünnepségét a Ioan Slavici Főgimnázium dísztermében. A versenyen 19 tanintézmény 75 csapata vett részt, közülük a legjobbakat díjazták a délután folyamán, ugyanakkor az ECOTIC Egyesület jóvoltából minden tanintézmény kapott egy-egy újrahasznosított kartonpapírból készült, e célra alkalmas konténert az elektronikushulladék-gyűjtés folytatása érdekében. A legeredményesebb csapat jutalmul a nagytarnai ökotáborban tölthet el egy napot, ahol különböző csapatépítő programokon vehet majd részt.

  Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója a díjazás során elmondta, hogy egy remek versenyen vannak túl a gyerekek, ami a remények szerint motiválóan hatott úgy a diákokra, mint a pedagógusokra. Ugyanakkor nem is lehetett volna jobb alkalmat választani a díjak átadására sem, hiszen június 5-e nemcsak a környezetvédelem, de a tanítók világnapja is, ami tökéletesen szimbolizálja azt is, hogy a környezetvédelem és a tanulás kéz a kézben járnak.

  A világnaphoz kötődően a környezetvédelmi ügynökség munkatársai a mai napon Nagykároly környékére látogatnak, ahol megtekintik és kiértékelik azokat a projekteket, amelyek megvalósításában szerepet vállaltak, látogatást tesznek a csomaközi lovardában, illetve a felújított Károlyi-kastélyban is.

  Ugyanakkor június 12-én egy újabb nagyszabású akcióra kerül majd sor, méghozzá Szatmárudvariban, a Határtalan zöld folyosó határon átívelő együttműködési projekt, illetve Az újrahasznosítás labirintusa iskolák közötti verseny részeként. A „legügyesebb újrahasznosító” csapatot díjazni fogják, ugyanakkor a legtöbb, a labirintushoz szükséges kerítéselemet elkészítő 10 tanintézmény egy 3 napos ópusztaszeri kirándulást nyer majd.

  Az atyai Kentaur Szabadidőközpontban elkészítésre váró labirintus megépítése viszont sajnos egyelőre szünetel, tudtuk meg Békéssy Erzsébettől, mert bár a kerítéselemek elkészítése véget ért, s azok a helyszínre is érkeztek, viszont a csapadékos időjárásnak köszönhetően egyszerűen lehetetlen a talajon való munka: a sár és pocsolya miatt kénytelenek voltak leállítani a labirintus építését. A tanfelügyelőség és a környezetvédelmi ügynökség ezért úgy döntött, az eredeti dátum (június 5.) helyett szeptember 23-án, a nemzetközi hulladékgyűjtő világnapon fogják átadni a létesítményt.

  Bajnai Botond

  Cookie