×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
13 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Községfejlesztés járványhelyzetben Mezőfényen

2021.03.05 - 16:00
Megosztás:
Községfejlesztés járványhelyzetben Mezőfényen
A tervezettnél lassabb ütemben, de folyamatban vannak a községfejlesztési munkálatok Mezőfényen — tájékoztatott Brém László polgármester. Bizonytalanok viszont a kulturális rendezvények, az ezekre szánt összeget is közösségi célokra fordítják.

Mezőfényen ismét megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma — tudtuk meg Brém László polgármestertől —, jelenleg öt fertőzöttet tartanak számon. Hullámszerűen jelentkezik a fertőzés, van, amikor nincs egyetlen beteg sem, de van, amikor több fertőzött személyt azonosítanak. Az emberek próbálnak jelentkezni oltásra, az viszont elég lassú ütemben halad.
Az elmúlt évben lassabb ütemben, de sikerült elvégezni a tervezett fejlesztési munkálatokat, magyarázza a polgármester. Jelenleg folyamatban van a vízhálózat felújítása, hiszen a kilenc kilométeres vezeték csövei elég régi típusúak, sok helyen megrepednek és problémákat okoznak, ráadásul már amúgy sem felelnek meg a mai követelményeknek, ezért fokozatosan történik a kicserélésük korszerű vezetékekre. A csatornahálózat ki van építve, ezzel nincsenek gondok. Miután a vízhálózat is korszerűsítve lesz, elkezdődik a járdák térkövezése, ugyancsak kilenc kilométer hosszan. Az elmúlt évben a tervezettnél lassabb ütemben haladtak a munkálatok, de idén januártól a kivitelező cég gyorsabb tempóra váltott, s őszre várhatóan befejezik a vízvezetékcserét, és ahogy haladnak a járdakészítéssel, párhuzamosan végzik majd a parkosítást, a díszfák ültetését is.
Brém László bízik abban, hogy mielőbb lesz a községnek költségvetése, és konkrétan tudnak majd tervezni. A helyi bevételek kérdésesek, hiszen az adózó cégek tevékenységére is hatással volt a világjárvány, volt, hogy technikai munkanélküliségre kellett küldeniük az alkalmazottaikat. Az önkormányzat számláján az elmúlt évről maradt kétmillió lej, azt is fejlesztéseke tervezik fordítani. Szükség van a sportterem tetőszerkezetének a felújítására, mert több helyen beázik. Ugyancsak a sportteremben szükségessé vált a gumírozás cseréje, de ezek mellett az önkormányzat több épülete is felújításra vár.

Templomfelújítás

Folyamatban van a római katolikus templom felújítása, ami kétszázezer euróba kerül. Az egyház kapott hatvanezer euró támogatást a magyar kormánytól, a helyi tanács százezer euróval járult hozzá a munkálatok finanszírozásához, a fennmaradó összeget pedig az egyház teszi hozzá. Nagyon szükségessé vált a tetőszerkezet felújítása, most rézzel fedik be a templomot.

Kulturális rendezvények

A község vezetősége szeretné folytatni a hagyományos kulturális rendezvényeket, de egyelőre erre nem látnak esélyt — mondja a polgármester, elismerve azt is, hogy az emberek szeretnének kimozdulni, közösségekbe menni, mert eléggé megviselte őket a bezártság. Mezőfényen egyre több fiatal marad otthon, megállt az elvándorlás, sokan jönnek vissza külföldről, sokan szeretnének esküvőket szervezni, ősz végéig minden hétvégére lenne bérlő a kultúrotthonra esküvők céljából. A mezőfényi fiatalok tervezik a gyerekvállalást, ezt megelőzően viszont házasságot akarnak kötni, magyarázza Brém, hozzátéve, hogy nagyon bizonytalan ez az időszak, ráadásul amíg nem szűnik meg a járványveszély, semmilyen területen nem lehet hosszú távon tervezni.
Azt az összeget, amit a helyi tanács általában kulturális rendezvények megszervezésére különít el, ebben az évben községfejlesztésre fordítják. Az elmúlt évben a kulturális rendezvényekre szánt összegből megvásárolták a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges eszközöket. Minden háztartásba eljuttattak három darab, különböző színű kukát, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot. Ebben az évben, ha most is elmaradnak a kulturális rendezvények, az ezekre szánt összegből a zöldövezeteket fogják rendbe tenni — tette hozzá Brém László.

Elek György

 

A lakónegyedek korszerűsítésére fókuszálnak
Múlt héten egyeztetett Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere az Északnyugati Fejlesztési Régió igazgatójával, Marcel Boloşsal, korábbi európai alapokért felelős miniszterrel. A kórház- és iskolafejlesztések mellett a lakónegyedek korszerűsítése is terítéken volt.
Télen is dolgoznak az óvodaépületeken
Kihasználta a szatmárnémeti polgármesteri hivatal, hogy a járványhelyzet miatt nincs óvodai foglalkozás, és kibővítette az egyébként nyáron szokásos tanintézmény-felújítási kampányát.
Közeleg a munkálatok befejezése
A székesegyház felújítási munkálatainak befejezésére kitűzött határidő április 30. A munkát nehezítik a koronavírus-járvány okozta korlátozások, de a tervek szerint időben elkészülnek.
Cookie