×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
31 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Közveszélyes személygépjárművek

2012.04.19 - 06:42
Megosztas :
 • Közveszélyes személygépjárművek

  A RAR mérnökei a tegnapi napon 27 személyautót ellenőriztek, melyek közül 15 esetben észleltek szabálysértést. A helyszínen hét forgalmi engedélyt és két jogosítványt vontak be.

  Április 18-án országos ellenőrzési kampányt szervezett az Országos Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) és az Országos Rendőrfőfelügyelőség, a súlyos meghibásodással rendelkező gépjárművek által okozott közlekedési balesetek visszaszorítása érdekében. Az országúti műszaki ellenőrzés során a RAR mérnökei a gépjárművek fékrendszerét, a futószögek beállítását, a levegőszennyezés mértékét, a világítórendszer működését vizsgálták meg, ugyanakkor az autók alvázszámát, a kötelező műszaki vizsga érvényességét, a forgalmi engedélyben szereplő információk valósságtartalmát, illetve a gépjárművezetők pszichikai és fizikai állapotát ellenőrizték. Király Zoltán, a Szatmár Megyei Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) vezetője az ellenőrzés kapcsán elmondta, hogy a hivatal mérnökei minden nap tartanak közúti ellenőrzést. „A mi célunk nem az, hogy megijesszük a közlekedésben részt vevőket. Mi arra szeretnénk rávezetni a sofőröket, hogy a műszaki meghibásodással rendelkező járművek közutakon való közlekedése milyen veszélyeket rejt magában” – fogalmazott Király, aki elárulta, leggyakrabban a fékrendszer és a futószögek beállítása terén találnak súlyos meghibásodást. „A mérnökeink által tapasztalt kis, nagy és veszélyes meghibásodások alapján az ellenőrzésen jelen levő rendőr állapítja meg a szankciót, mely a legsúlyosabb esetekben a gépjárművezetői, illetve a forgalmi engedély bevonásával jár. A forgalmit akkor adjuk vissza, ha az észlelt meghibásodást kijavítják a tulajdonosok” – pontosított az elöljáró. Az ellenőrzésen jelen levő rendőröktől megtudtuk, hogy a legtöbb műszaki gond az idősebb autókkal van, azok esetében a levegőszennyezés is jelentős gondot jelent. A fékrendszer, illetve a rosszul beállított futószög a közlekedési balesetek legfőbb okozói, ezért ezek vizsgálatára különös hangsúlyt fektetnek.

  Balesetveszélyes autók

  A tegnapi akció során mi is szemtanúi lehettünk, amint egy Dacia Papuc járművet vizsgáltak át a RAR mérnökei. A jármű szemmel láthatóan elhanyagolt állapotban volt, melyet a fékrendszer súlyos meghibásodása és a nem rögzített akkumulátor ténye alá is támasztott. A rendőrök a helyszínen bevonták a jármű forgalmi engedélyét. Királytól megtudtuk, hogy a tegnapi akció során 27 gépjárművet ellenőriztek, melyek közül 12 volt műszakilag kifogástalan állapotban, míg 15 esetében tapasztaltak az ellenőrök meghibásodást. Az észlelt szabálysértések következtében a rendőrök hét forgalmi engedélyt és két gépjárművezetői engedélyt vontak be.

  Sógor Beáta

   

  Cookie