×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
16 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Kukakommandók alakulnak

2019.07.12 - 07:45
Megosztás:
 • Kukakommandók alakulnak

  Alakul az új, szatmárnémeti szemétgazdálkodási szabályozás, tegnap kapták meg ennek vázlatát a szatmárnémeti tanácsosok. Év végén lejár a Florisal szerződése, kezdi keresni az új céget a város.

  Készül az új szemétszállítási, hóeltakarítási és utcaseprési szerződése a városnak, jelentette be Kereskényi Gábor polgármester a szatmárnémeti tanács tegnapi rendkívüli ülésén. A titkárság a tervezetet át is küldte minden városi képviselőnek, jövő csütörtökig várja a városvezetés részükről az esetleges módosítási javaslatokat, mert még hónap vége előtt végleges formába öntenék ezt. Ha kész az új szabályozás, nyilatkozta az ülés végén a polgármester, meg is indítanák a közbeszerzési eljárást, amelyiknek ez szolgálna alapjául, év végén ugyanis lejár a Florisal szatmárnémeti szerződése. Kereskényi ádáz versenyt szeretne az ügyben, mert ettől minőségibb és olcsóbb szolgáltatás remél 2020-tól.

   

  Korszerűbb szolgáltató kell

   

  A polgármester pár részletet kiszivárogtatott a szabályzattal kapcsolatban, értékelése szerint nem lesz könnyű dolga sem a lakosságnak, sem a szolgáltatónak, sem az önkormányzatnak megfelelni ennek, viszont nagyon sok téren javít ez a mostani viszonyokon. A jövőbeni szerződő féltől azt várja a városvezetés, hogy legyenek korszerűbb gépei a most a városban dolgozóknál, végezzen minőségi munkát. Az új szabályozás arra is hivatott, mutatott rá Kereskényi, hogy a lakosságot is pontosabb szelektív gyűjtésre ösztönözze és kötelezze.

   

  Járőr a kukák között

   

  A beszámolóból kiderült az is, hogy jövő évtől az eddig száraz és nedves részre osztott lakótelepi gyűjtés nem kevesebb mint öt részre osztott szelektív gyűjtést fog jelenteni, a konyhai hulladék, a papír, a műanyag/fém és az üveg válogatva gyűjtése mellett egy hatodik típusú hulladékot is külön kell majd gyűjteni: gyorsan bomló kategóriaként saját helye lesz az ételmaradéknak. Figyelnie kell a szabályozás véglegesítésénél a városházi szakbizottságnak, hogy a lakosságnak csak a 29 százaléka lakik házakban, ahonnan egyszerűbben megoldható az ilyenfajta szemétgyűjtés, nehéz ügy lesz betartani a szabályokat a tömbházakban. Kevés a lakóközösség, nincs meg a helyben-szervezettség. Elkerülhetetlen lesz lakótelepi szemét-járőröket létrehozni, akik szó szerint belenéznének a kukába szánt szemeteszsákokba és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznének, hogy az emberek a megfelelő szelektív kukába dobják ki az újrahasznosítható hulladékot. Ezek fogják elkergetni a kukától a guberálókat is, de ezeknek a dolga lesz ügyelni arra is, hogy ne másfelé lakók dobjanak szemetet az ott lakók kukáiba.

   

   

  Princz Csaba

   

  Cookie