×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Külföld helyett hazai magánklinika

2019.08.10 - 09:19
Megosztas :
 • Külföld helyett hazai magánklinika

  Mostantól nem kell feltétlenül külföldre utazniuk a pácienseknek, ha olyan kezelésre van szükségük, amelyet a közkórházakban nem tudnak elvégezni, viszont a hazai magánklinikákon igen.

  Azoknak az orvosi beavatkozásoknak az árát, amelyek nem elérhetők a romániai állami kórházakban, viszont a magánklinikákon igen, ezentúl visszatéríti az állam, nem kell ezért feltétlenül külföldi kezelést igénybe venni — közölte Sorina Pintea egészségügyi miniszter. Az intézkedést, amelyre sok romániai páciens várt már, csütörtökön sürgősségi rendelettel fogadta el a kormány — tette hozzá a szaktárcavezető.

  „Az Egészségügyi Minisztérium szokta jóváhagyni azokat a dossziékat, amelyekben a páciensek a külföldi kezelésük támogatását kérik, ha ezeket nem lehet a hazai állami kórházakban elvégezni. Úgy éreztem, szükség volt egy fontos módosításra, mégpedig arra, hogy azoknak a procedúráknak az árát is elszámolhassák az igénylőknek, amelyeket a közkórházakban nem, ellenben a romániai magánkórházakban elvégeznek” — mondta a kormányülés végén Sorina Pintea. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a súlyos bántalmakkal küszködő páciensek, akiknek nem tudják biztosítani a közkórházakban a gyógykezelését, továbbra is élhetnek a külföldi kezelés lehetőségével, vagy igénybe vehetik romániai magánklinikák szolgáltatásait is — ezeknek az árát pedig elszámolják. A szaktárcavezető szerint ez már csak azért is nagy segítség, mert így a páciensek és hozzátartozóik megspórolhatják a külföldi utazás és szállás költségét.

  Kezelési lehetőségek

  A romániai egészségbiztosítással rendelkezők, akiknek olyan kezelésre van szükségük, amely a közkórházakban nem elérhető, több lehetőséget vehetnek igénybe.

  A betegnek joga van előre tervezett külföldi, ingyenes gyógykezelésre abban az esetben, ha az adott kezelést Romániában nem tudják elvégezni, vagy elvégeznék ugyan, de a beteg számára nem megfelelő időben, mert például a beteg állapota nem teszi lehetővé a várakozást. A tervezett, ingyenes külföldi kezelést, például műtéteket az E112-esnek nevezett formanyomtatvány felmutatása révén lehet elvégeztetni. Ezt a nyomtatványt az eset ellenőrzése után az egészségbiztosítási pénztár bocsátja ki, az igényléséhez a következő dokumentumokat kell benyújtani: a pénztártól igényelhető vagy a honlapjáról letölthető típusnyomtatvány, személyi igazolvány vagy kiskorúak esetében a születési bizonyítvány másolata, a releváns orvosi dokumentumok a kezelendő betegségről, továbbá egy, az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló, egyetemi központban működő kórház orvosi jelentése. Az iratcsomónak tartalmaznia kell többek között azt, hogy a kezelést, amire a betegnek szüksége van, Romániában nem tudják elvégezni, vagy pedig megfelelő időn belül nem végrehajtható, továbbá hogy a beteg kezelőorvosa szerint a szállítás nem veszélyezteti a beteg állapotát, illetve egy, a külföldi kórház által kiállított befogadót, amelyben az vállalja a beavatkozást. A nyomtatvány az Európai Unió területén az egészségbiztosítási rendszerben nyilvántartott kórházban végzendő kezelésre jogosít fel.

  Egy másik lehetőség is van, mégpedig az, hogy az Európai Unióban már elvégzett gyógykezelést utólag elszámolják Romániában. Nem árt tudni, hogy mindezt csak abban az esetben téríti meg utólagosan a biztosító, ha a szolgáltatás szerepel a romániai egészségügyi szolgáltatásokat tartalmazó alapcsomagban, de annak is csak az itthoni legmagasabb árát fizetik vissza. Ez általában kevesebb, mint amit egy adott kezelésért külföldön kell fizetni, így számítani kell rá, hogy az utólagos elszámolás során a beteg nem kapja vissza a teljes összeget, ráadásul nem azonnal kapja meg a pénzt: az elszámolás ideje nagyjából két év, így legalább ennyi idő kell, míg visszatérítik a kezelés árát idehaza.

  A harmadik lehetőség a külföldi kezelésre, ami csak sürgős esetben vehető igénybe, az európai egészségügyi kártya felmutatása. A kártyát ugyanis csak az állami ellátórendszerrel szerződéses viszonyban álló orvosok és kórházak fogadják el — a magánintézmények által nyújtott egészségügyi ellátást a kártya nem fedezi.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie