×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Kutyát, cicát tartana? Csak felelősen!

2019.09.24 - 15:05
Megosztás :
 • Kutyát, cicát tartana? Csak felelősen!

  A felelős kisállattartásra hívja fel a figyelmet Domokos Bernadett önkéntes állatmentő és állatvédő, aki az ivartalanítás, az oltások és a mikrochip meglétének fontossága kapcsán rengeteg hasznos információt osztott meg a Szatmári Friss Újsággal.

  „Elsősorban a felelőtlen mentalitáson szeretnék változtatni, azokén, akiknek a kutya, macska csak egy állat, akinek az udvaron a helye, tegye a dolgát, és örüljön, hogy enni kap, ha kap. Ezért hangoztatom folyton az ivartalanítás fontosságát és jótékony hatását, és ezért vagyok annyira ellene a szaporításnak, akár szándékos, akár a gazda felelőtlensége miatt, véletlenül következik be” — magyarázta Domokos Bernadett, hozzátéve, hogy bár ebben a témában az állatorvosok a legkompetensebbek, de önkéntes állatmentőként és állatvédőként feladatának érzi, hogy a felelős állattartásra, az ivartalanítás, az oltások és a mikrochip meglétének fontosságára irányítsa a figyelmet minél szélesebb körben.

  „Ha nem tudjuk megtanítani a kutyának, hogy védekezzen, ivartalaníttassuk, semmiképp ne szaporítsuk, mert nincs szükség újabb és újabb almokra, fölöslegesek, és amire nem tartunk igényt, attól ugye megválunk. Ki így, ki úgy, a lényeg, hogy egyáltalán nem humánus módszerekkel. Szatmár megyének nincs már kapacitása száz meg száz új alomra. A megszületett kölykökre nem várnak álomgazdik, nincs esélyük egy boldog, hosszú életre” — magyarázta Domokos Bernadett.

  A sterilizálás elvégezhető, még mielőtt a szuka kutyus eléri a 6–8 hónapos kort, illetve bármikor felnőtt korában is, sőt, a vemhesség korai szakaszában is. A kanok ugyancsak 6–8 hónapos korukra válnak ivarérettekké, a kasztrálást az ő esetükben is ajánlott elvégezni minél hamarabb, illetve nyilván felnőttkorban is. A beavatkozás mára már rutinműtétnek számít, amiből a kutyusok (vagy cicák) pár nap alatt teljesen felépülnek. Úgy a szuka, mint a kan kutyusok esetében az ivartalanítás egészségügyileg is ajánlott, hisz megvédi kedvenceinket sok betegségtől, amelyek közül néhány akár halálos kimenetelű is lehet — tette hozzá. Ráadásul Szatmárnémetiben is van erre lehetőség, dr. Coita Ciprian (0740.095.918) például ingyenes ivartalanítást végez. 

  Az oltások fontossága

  Sokan vásárolnak, kapnak ajándékba, esetleg találnak oltatlan kölyökkutyát, és fogalmuk sincs róla, hogy mennyire fontos ezeknek a csöppségeknek a beoltása és féregtelenítése — magyarázza az önkéntes állatmentő. Romániában egyedül a veszettség elleni oltás kötelező, de minden felelős gazdi figyelembe kell vegye, hogy vannak betegségek, amelyek bár veszélyeztetik kedvencei egészségét és életét, léteznek oltások, amelyek védettséget nyújtanak ezek ellen.

  Romániában a következő betegségek ellen ajánlatos beoltatni az egészséges kölyökkutyákat: D = distemper (szopornyica); H = hepatită infecţioasă (vírusos májgyulladás); P = parvoviroză (parvovírus okozta bélgyulladás); Pi = parainfluenza canină (kennelköhögést okozó vírus); L = leptospiroză (rágcsálók által terjesztett bakteriális fertőzés). Az oltási program 6 hetes korban kezdődik egy monovalens (parvovirózis elleni oltással), és a kölyök 12 hetes koráig tart. Ez alatt az idő alatt, sőt, még 14 napig az utolsó oltás után a kutyust csak ölben szabad utcára vinni, és ajánlatos a felnőtt kutyák társaságát is elkerülni. Négy hónaposnál idősebb kutyák esetében egy kombinált oltással ajánlott kezdeni az oltási programot. A polivalens (DHPPiL) és a veszettség elleni (R) oltásokat évente ismételni kell.

  Fontos, hogy az oltást megelőzze egy belső féregtelenítés, amit a kölykök 4–5 hetesen már megkaphatnak. A deparazitálási procedúrát 12–14 nap múlva ajánlott megismételni, illetve utána 3–4 havonta. „Igen, ezek költségekkel járnak, de olcsóbbak, mint a betegségek kezelési költségei” — teszi hozzá Domokos Bernadett.

  A mikrochip 4 éve kötelező

  Minden kutyába kötelező chipet beültetni, immár 2015 óta, és ez nagyon hasznos is. Minden kölyök- — maximum 90 nappal a születése után, de mindenképp, mielőtt közterületre vinnénk — és minden felnőtt kutyát, mielőtt gazdát cserélnének, akár eladás, akár örökbefogadás, akár ajándékozás által, chipelni kell. A chipet behelyezés után az állatorvosnak kötelezően regisztrálnia kell az adatbázisban (Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân – RECS), feltüntetve a gazdi elérhetőségeit.

  „Sokan nem tartják fontosnak, és elodázzák, elfelejtik a chipelést, és csak akkor esnek pánikba, amikor eltűnik a kutyájuk. Igaz ugyan, hogy a chip nem vezet el az elkóborolt kutyához, viszont megtalálóját elvezeti a felelős gazdihoz” — emeli ki az állatvédő.

  A következő linken egyébként bárki leellenőrizheti, hogy kutyusa chipje regisztrálva van-e: https://rompetid.ro/registrul-de-evidenta-al-cainilor-cu-stapan/

  „Tény, hogy ezek a procedúrák — oltás, chip és adott esetben az ivartalanítás is — költségekkel járnak, de ez a minimum, amire a háziállatunk egészsége és biztonsága érdekében áldoznunk kell(ene). Ne feledjük, hogy a chip és az ivartalanítás egy életre szól, és egyszeri kiadást jelent, és általuk nyugodtabb közös élet vár gazdira és kutyusára” — magyarázza Domokos Bernadett.

  Az örökbefogadásról

  Ha menhelyről fogadunk örökbe, tulajdonképpen két életet mentünk meg: az állatot, amelyiket befogadjuk, valamint az általunk örökbe fogadott kutya helyére kerülőt is. A szatmári Free Life Egyesület is, mint minden más menhely, kizárólag szerződéssel és csak 18 éven felüli, felelős személyeknek ad örökbe kutyát. Az egyik legfontosabb feltétel: zárt, teljesen körülkerített udvar, ahonnan a kutyusnak nem áll módjában elszökni. Minden kutya oltva, chipelve és a felnőttek ivartalanítva várják az új gazdit. A kölyköket kizárólag ivartalanítási kötelezettséggel lehet örökbe fogadni, ennek költségei az egyesületet terhelik. Az örökbefogadás ingyenes, de adományt hálás szívvel fogad az egyesület.

   

   

   

  Cookie