×
2020. 08 05.
Szerda
Krisztina
30 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

L. Dragnea: Nyolc hónapja teljesen ártatlanul ülök börtönben

2020.01.14 - 13:22
Megosztás:
 • L. Dragnea: Nyolc hónapja teljesen ártatlanul ülök börtönben

  Nyolc hónapja 'teljesen ártatlanul' ül börtönben - jelentette ki kedden a legfelsőbb bíróságon Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke, aki három év és hat hónapos büntetését tölti a rahovai börtönben, amelyet a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságon történt fiktív alkalmazások ügyében rótt ki rá a bíróság.

   

  A legfelsőbb bíróságon kedden Dragnea semmisségi folyamodványát tárgyalták.

   

  A tárgyalóteremben Dragnea ártatlannak vallotta magát és felmentését kérte.

   

  A PSD volt elnöke ismét cáfolta, hogy - az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádjával ellentétben - ismerte volna Adriana Botorogeanut és Anisa Stoicát, akik - az ügyészek szerint - a gyermekjogvédelmi igazgatóság alkalmazásában álltak, de valójában a pártnál dolgoztak.

   

  'Szilárdan hiszem, hogy teljesen ártatlan vagyok és nyolc hónapja ártatlanul ülök a rahovai börtönben. Ezért nem térítettem meg a kárt, mert nem tűnt normálisnak, hogy kifizessem azt, amit nem követtem el. Az önök döntésükön múlik, hogy továbbra is a börtönben maradok-e ártatlanul, vagy szabadon engednek' - mondta Dragnea a bíráknak.

   

  Dragnea ügyvédje, Flavia Teodosiu kijelentette: nem szerepel a büntetőtörvénykönyvben az a cselekedet, amivel Dragneát vádolják.

   

  A procedúrát lezárták, a bíróság a következő alkalommal ítéletet hirdet.

   

  2019. május 27-én a legfelsőbb bíróság, hivatali visszaélésre történő felbujtás vádjával, három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságon történt fiktív alkalmazások ügyében.

   

  Dragnea két rendkívüli jogorvoslati kérelmet nyújtott be: egy semmiségi panaszt és egy semmisségi folyamodványt.

   

  2019. december 10-én a bírák elutasították a semmiségi panaszt, a semmisségi folyamodványt pedig kedden tárgyalták.

   

  A vád szerint Dragnea - aki a tettek elkövetésekor a Teleorman megyei tanács elnöke volt - közbenjárt annak érdekében, hogy a PSD megyei szervezetének két munkatársát a gyermekjogvédelmi igazgatóság alkalmazza, és rendszeres havi bért fizessen nekik úgy, hogy közben a két nő soha nem jelent meg hivatalos munkahelyén, és semmiféle tevékenységet nem végzett ott.

  AGERPRES/(RO - szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU - szerkesztő: ERDÉLY András)

  Cookie