×
2020. 05 28.
Csütörtök
Emil, Csanád
10 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Lajstromba vett hibák a Decebal hídon

2019.06.06 - 08:08
Megosztás :
 • Lajstromba vett hibák a Decebal hídon

  A város, a kivitelező és a tervező szakembereiből alkotott csapat tegnap végigjárta a szatmárnémeti Decebal hidat; tüzetesen átnéztek mindent, fotó készült az aszfalt utolsó repedéséről is.

  Rendhagyó munkaátvételi procedúrát jelentett be szerdán 11 órára Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser, amikor a Decebal híd javításában érintett összes fél képviselőjével közösen járták végig a hidat és jegyezték fel az annak tetején és alján lévő összes hibát és mulasztást. A munka nincs kész, ami pedig készen van, abból sok nincsen jól, összegzett a városmenedzser, és azért vesznek részt a precedens nélküli átvételi procedúrán a városháza, a kivitelező és a tervező mérnökei, hogy később ne álljon elő egyik fél sem kifogással, hogy nem az volt a valóság a helyszínen, mint ami az ott készült jegyzőkönyvben szerepel. Erre a dokumentumra azért van szükség, hogy a hídfelújítást eddig végző Drum Inserv kiebrudalása után a városháza maga végezhesse el azoknak a hibáknak a kijavítását, amelyeket ki lehet.

  Elölről lesz kezdve minden

  Számtalan technikai szakértői véleményezés történt már a Decebal híddal és az azon végzett munkálatokkal kapcsolatban, s az ok-okozati összefüggések sajnos nagyon összetettek. A vizsgálat során kiderült, hogy még a 2013-as közbeszerzés és a felújítási terv alapjául szolgáló egyik technikai dokumentáció is hibás, aztán tervezési hibák is történtek, és végül kivitelezési hiányosságok is voltak. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma olyan minőségű legyen a Decebal híd, amilyennek minden rajta járó tapasztalja. Ahhoz, hogy jobb minőségű munka legyen elvégezve, mutatott rá a helyszínen Maskulik, szükség van egy új technikai véleményezés elkészítésére és egy új terv megírására is; ez lesz a szerdai helyszíni jegyzőkönyvezést követő lépés, ami után egy ezek alapján megkezdett új kivitelezés kezdődhet a hibák és hiányosságok kiküszöbölésére.

   Nincs hibás

  A kivitelező eseményen jelen lévő képviselője nem akarta előadni álláspontját sem a napi, sem a teljes hídjavítási folyamatra nézve, csak annyit mondott: úgy érzi, a felek egyike sem lehet feljogosítva arra, hogy valamelyik másikat bűnbaknak állítsa be amiatt, hogy a helyzet idáig fajult.

  Princz Csaba

   

  Cookie