×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Lázári: aszfaltoznak, de még kellene

2019.07.06 - 10:16
Megosztas :
 • Lázári: aszfaltoznak, de még kellene

  Három lázári és két szárazberki utcát fog jövő hónaptól aszfalt borítani, van szerződés rá. A polgármester azt szeretné, ha a megyei tanács is többet költene a községben lévő megyei utakra.

  Újabb aszfaltozások kezdődnek Lázáriban, a polgármester tegnap írta alá a munkavégzési szerződést a közbeszerzést megnyerő Construcţii Drumuri Rt. igazgatójával. Lengyel István polgármester lapunknak elmondta, hogy a községközpontban 921 méteren fognak aszfaltozni, Szárazberken pedig 330 méteren. Lázáriban a Petőfi iskola és a Gării utca között lévő Barátság és Akác utca, illetve a Rózsa utca kap majd burkolatot, Berken pedig a Patay és Mándy utcák lesznek burkolva. Júliusban fog kezdődni az utcák alapozása, mondta még el Lengyel, ezt követően pedig augusztusban az aszfaltozás fog elkezdődni. A község saját költségvetéséből fedezi a munkálatok költségeit, 531 ezer lejt költ el ez alkalommal útburkolásra; ha végeznek az aszfaltozók, a 25 kilométernyi lázári községi úthálózat 5 kilométere marad aszfaltozatlan.

   

  Megyei utak

   

  Vannak a megyei tanács fennhatósága alá tartozó utak is a község területén, mutatott rá Lengyel, amelyeket rendbe kellene tenni, de olyan ígéretet nem kapott a községvezetés, hogy ez idén megtörténne. A polgármester szerint a Szárazberket Újberekkel, Újmikolával összekötő és Szárazberekről a másik irányba Kispeleskén, Nagypeleskén át Atyáig tartó 194B jelzésű út lenne a környéken lakók számára a legfontosabb, pláne az a két kilométer, ami Lázári község területén van. Ez az út rettenetes állapotban van, a tartós megoldás érdekében fontos lenne egy az egyik végétől a másik végéig tartó, összefüggő aszfaltréteggel leburkolni.

   

  Csökkenne a menetidő

   

  Kispeleske és Szárazberek között van egy három kilométer hosszú köves út, ami szintén a megyei tanácsé, és amit szintén jó lenne rendbe tenni, mint ahogy érvényes ez a Kispeleske és Nagypeleske közötti, 3,3 kilométer hosszú útra is, amiből egy-egy kilométer a két faluban megvan, viszont az eközött húzódó 1,3 kilométert nem is lehet útnak nevezni. A polgármester azt az ígéretet kapta a megyei tanácselnöktől, hogy idén legalább végig le lesz kövezve a két falu között húzódó út; nem úgy néz ki, hogy lesz idén pénze a megyei tanácsnak aszfaltozásra. Lengyel szerint amit idén remélni lehet, az Szárazberken, a faluban egy 2 kilométeres megyei útszakasz leaszfaltozása, a Kispeleske és Nagypeleske közötti szakaszra talán jövőre kerülhet sor. Ezt a 3,3 kilométert azért lenne jó végre-valahára pontra tenni, mert például a kispeleskei gyerekeknek nem kellene nyolc kilométert ingázniuk a sándorhomoki iskoláig, mutatott rá a polgármester, hanem csak hármat a nagypeleskeiig, és a munkába ingázó kispeleskeieknek is könnyebb lenne az életük.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie