×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
14 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Lázári kész a határnyitásra

2019.11.18 - 08:00
Megosztas :
 • Lázári kész a határnyitásra

  Az infrastruktúra hiánya már nem lehet kifogás a határőrség számára abban, hogy állandó üzem mellett megnyissa a Nagypeleske–Zajta határátkelőt; a víz, az áram és az internet is az átkelőnél van.

  Ami a községen múlott, azt megtették annak érdekében, hogy állandósulhasson a Nagypeleske–Zajta román-magyar határátkelő, nyilatkozta lapunknak Lengyel István. A lázári polgármester elmondta, hogy a község költségvetéséből az utolsó nagypeleskei villanyoszloptól elvezették a föld alatt a villanyvezetéket a határig, és ugyanígy oldották meg a szélessávú internet optikai kábelének eljuttatását is. Korábban betonalapot öntöttek az út mellé, erre állították fel a mobil konténert, amiben az útlevél-ellenőrzést végezhetik a határőrök, amelybe fűtést és hűtést is szereltek. Folyamatosan érkeznek a községházára a határátkelési és közbiztonsági ügyekben érintett állami hatóságok jóváhagyásai és engedélyei, formai szempontból is rendeződik minden az átkelő korszerűsítését illetően. A helyzet állását látva a jövő évi országos költségvetésben már benne kellene hogy legyen a határátkelő állandó nyitva tartásának költsége, véli Lengyel; a polgármester szerint nagy esély van rá, hogy jövő évtől már ne csak szombatonként kilenctől ötig (romániai idő szerint) legyen átjárható a határ Nagypeleskénél, hanem mindennap legalább reggel héttől este kilencig lehessen itt közlekedni.

  A peleskei átkelő nem csak a peteit tehermentesítené, mutatott rá Lengyel, de fontos lenne a határ közelében élő közösségeknek az országmezsgye mindkét oldalán. Nagyon szoros a viszony a lázári falvak egyházközségei, egyesületei és úgy általánosságban véve a lakói és a rozsályi, zajtai, méhteleki közösségek, csoportok között is. A határ túloldalán lévők számára ugyanúgy Szatmárnémeti a legközelebbi nagyváros, mint ahogy az innenső oldalon élők esetében, sokuknak van színházbérlete a Harag György Társulat előadásaira, de mozizni, vásárolni, strandolni is átjárnának, ha nyitva lenne a határ, és nem kellene a sorban rostokolniuk Peténél.

  Lázári község területén van még egy határátkelő Szárazberek és Garbolc között, de Lengyel szerint nincs nagy esély arra, hogy ez is állandósuljon, a berki átkelő valószínűleg továbbra is szombati nyitvatartással fog üzemelni.

  Mind Nagypeleskére, mind Szárazberekre többmilliós uniós támogatásból épült út korábban annak érdekében, hogy át lehessen járni, azonban évekig még ideiglenes formában sem voltak megnyitva az átkelők. Mind a magyar, mind a román félre igaz, hogy mentesítenék a belügyminisztériumot a határátkelő-üzemeltetés költségeitől, a román hatóság például havi több tízezer lejes kiadásokkal számolt korábban. Probléma a személyzet kérdése is, a petei átkelőnél dolgozó határrendészek szerint csak akkor lenne észszerű állandósítani a nagypeleskei átkelőt, ha ahhoz személyzetet is biztosítana a minisztérium, ám állítólag az emberi erőforrással is bajok vannak a határrendészetnél.

  Princz Csaba

  Cookie