×
2020. 08 03.
Hétfő
Hermina
27 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Leckekoncertek a szatmárnémeti filharmóniában

2020.01.13 - 17:25
Megosztás:
 • Leckekoncertek a szatmárnémeti filharmóniában

  A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában a jövőben havonta szerveznek leckekoncerteket óvodásoknak és kisiskolásoknak, hogy a gyerekekkel még zsenge korban megszerettessék a komolyzenét. A program ma és holnap veszi kezdetét román és magyar nyelven.

  Hétfőn a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia előcsarnokában tartott sajtótájékoztatót Kovács Pistuka Emőke, az intézmény menedzser-igazgatója, Claudiu Pitic aligazgató és Matei Pop karmester, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára. Kovács Pistuka Emőke elmondta, hogy a filharmónia havi rendszerességgel szervez majd leckekoncerteket óvodásoknak és kisiskolásoknak, hogy a gyermekek még zsenge korban megszeressék a komolyzenét és majd felnőttkorban is állandó látogatói legyenek a Dinu Lipatti Filharmóniának. A leckekoncerteken elsősorban különbüző hangszereket mutatnak be, beszélnek a keletkezésükről, valamint a zenekarban betöltött szerepükről és szólóhangszerként történő használatukról is. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy menedzseri tervei között szerepel, hogy a koncertek látogatottsága növekedjen és egy komolyzene kedvelő közösség nőjön fel a megyében.

  Matei Pop karmester, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára arról beszélt, nem volt könnyű eldönteni, hogy milyen hangszerek bemutatásával kezdjék a leckekoncerteket, és milyen zeneműveket válogassanak ki a gyerekek számára. Figyelembe kell venni, hogy ennek a korosztálynak nem könnyű lekötni a figyelmét, ezért ezeket az előadásokat interaktívakká kell tenni, nem szabad három-négy percesnél hosszabb részleteket előadni. Ma és holnap fúvós hangszereket mutatnak be, olyan kamaradarabok részleteit felhasználva, melyekben a fúvós hangszerek dominálnak.

  Claudiu Pitic, a Dinu Lipatti Filharmónai aligazgatója fontosnak tartja a leckekoncerteket, hiszen régebben ez rendszeres volt a filharmóniában, a mai közönség nagy része részt vett gyerekkorában ilyen koncerteken. A jövőben ezeket a leckekoncerteket délután fogják megszervezni, hogy a gyerekekkel tudjanak eljönni a szülők és a nagyszülők is, ugyanis akkor van igazán hatása a zenei nevelésnek, ha a család tagjai azonos kulturális szintre fejlődnek és közös lesz az érdekeltségű körük, fogalmazott az aligazgató.

  Kedden 11 és 12 órától román nyelven, szerdán 10 és 11 órától magyar nyelven lesz leckekoncert a diákok számára Varázslatos fúvósok címmel. Vezényel Matei Pop. Műsoron: P. Dukas-, W. A. Mozart-, R. Strauss-, R. Wagner-, G. Verdi- és M. P. Muszorgszkij/M. Ravel-művek szerepelnek.

  Elek György

   

  Cookie