×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Lehet(ne) követni a példát

2019.10.17 - 17:29
Megosztás :
 • Lehet(ne) követni a példát

  A három, közel 100 000 euró értékű készülék segítségével még pontosabb diagnosztikát és kezelési folyamatokat tudnak megállapítani, jelentősen javítva a páciensek gyógyulási esélyeit.

  Mindenki sérthetetlennek és halhatatlannak érzi és hiszi magát mindaddig, amíg nem történik valamilyen 'működési hiba' a szervezetében, s a kórházi ágyon fekve nem csak saját mulandóságán, de a körülötte lévő állapotokon is ráérősen gondolkodhat — a régi kórház épületében működő neurológiai osztálybeli áldatlan állapotokon pedig bőven van mit gondolkodni, azaz inkább szörnyülködni. Az egyik legtöbb beteget ellátó osztály nem csak túlzsúfolt, de kórtermei a legleromlottabb állapotban is vannak az épületen belül, olyannyira, hogy „először arra gondoltam, magánadományként kicseréltetem az összes ajtót, ablakot, a padló- és falicsempéket és minden javításra szoruló dolgot. De aztán megtudtam, hogy a megyei tanács és a kórház vezetősége el akarja költöztetni innen a neurológiát és beindította már a „konténer” kórházépület-modul megvásárlásának procedúráját, ezért úgy döntöttem, a gyógyításban fontos, ultramodern készülékeket adományozok az osztálynak — tudtam, hogy megvásárolhatom ezeket a gépeket, mert van kinek s az itteni, magasan képzett szakembergárda nagy hasznát veszi mindhárom készüléknek” — fogalmazott csütörtökön Vasile Lucuţ üzletember, aki gyógyulását követően nem feledkezett meg ígéretéről és egy, az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét mérő, Doppler-ultrahangkészüléket; egy, az izmok elektromos tevékenységét, és elsősorban a mozgató idegsejt, érző és mozgató idegrostok, az idegizom áttevődés, valamint az izom vizsgálatára alkalmas elektromiográfiás (EMG) készüléket, valamint egy, az agy pillanatnyi állapotáról és annak az idő függvényében történő változásáról, működéséről azonnali visszajelzést nyújtó elektroenkefalográfot (EEG) adományozott a neurológiai osztálynak, közel 100 000 euró értékben.

  A készülékek átadását követően dr. Aniţaş Mărioara osztályvezető főorvos úgy fogalmazott: a jól képzett szakemberek mellett most már egyetemi központi szintű felszerelésekkel is rendelkeznek, amelyekkel még pontosabb diagnosztikát és kezelési folyamatokat tudnak megállapítani, jelentősen javítva egyrészt az agyvérzést szenvedettek (de nem csak) gyógyulási esélyeit, másrészt a vizsgálatokkal megelőzve az agyvérzés bekövetkeztét. „Szatmáron sok sikeres üzletember, sok jól vagy épp nagyon jól működő vállalkozás van — Lucuţ úr most egy olyan példát állított eléjük, amit követhetnek. Sőt, jó lenne, ha követnének — nem helyettünk, mert mi is igyekszünk folyamatosan fejleszteni (épp ma írtuk alá a második CT-készülék beszerzéséről szóló szerződést), hanem úgymond kiegészítésként a mi fejlesztéseinket. Azt senki nem tudhatja, mikor történik valamilyen működési hiba a szervezetében, azzal viszont mindenkinek tisztában kell lennie: gyógyulási és/vagy életben maradási esélyei mindenképp jelentősen megnőnek, ha az ultramodern készülékek itt helyben vannak és nem kell értékes órákat elvesztegetni más városokba való szállítással” — fogalmazott Adrian Marc kórházmenedzser. Örömmel számolva be arról is, hogy a megyei tanács elindította a közbeszerzési eljárást a „konténer” kórházépület-modul megvásárlására, amelybe a tervek szerint jövő márciusig szeretnék majd átköltöztetni a neurológiai osztályt.

  Szabó Kinga Mária

   

   

  Cookie