×
2020. 06 05.
Péntek
Fatime
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.32 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Lehetőség van a közüzemi számlák kifizetésének halasztására

2020.04.03 - 19:19
Megosztás :
 • Lehetőség van a közüzemi számlák kifizetésének halasztására

  Döntő házként megszavazta pénteki ülésén a képviselőház a szükségállapot idején hozott intézkedések által leginkább érintett gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek szánt kedvezményekről szóló tervezetet

  A javaslat 243 támogató és 81 ellenszavazatot kapott, hárman tartózkodtak.

  A jogszabály többek között kimondja, hogy azok a gazdasági társaságok, amelyek a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, 2020 márciusától számítva három hónapig halaszthatják a munkáltató által visszatartott társadalombiztosítási járulékok befizetését. Az e három hónap alatt esedékes összeg 50%-át az időszak lejárta utáni 12 hónapra felosztva kell befizetniük. A kedvezmény azzal a feltétellel vehető igénybe, hogy a munkáltató vállalja, a törvény életbe lépésétől számított legalább 12 hónapig nem bontja fel a 2020. március 1-jén érvényben volt munkaszerződéseket.

  A javaslat azt is leszögezi, hogy a gazdasági társaságoknak nem kell kamatot és késedelmi pótlékot fizetniük a befizetés halasztásának időszakára.

  A tervezet előírja még, hogy azok a természetes személyek, akiket közvetett vagy közvetlen módon érintettek a szükségállapot idején hozott hatósági intézkedések, valamint azok a gazdasági társaságok, amelyek kénytelenek voltak leállítani tevékenységüket, vagy folyó hónapban legalább 15 százalékkal csökkentek a bevételeik az elmúlt két hónap átlagához képest, a törvény életbe lépésétől számított három hónapig elhalaszthatják a közüzemi számlák — víz- és csatornázási díj, áram- és gázszolgáltatás, szemételszállítás, telefon-, internet- és kábeltévé-szolgáltatás díja — fizetését.

  Az e három hónap alatt esedékes összeget részletekben kell majd befizetniük az időszak lejárta utáni 12 hónapban. Kamatot és késedelmi pótlékot nem számolnak fel.

  Az ebből adódó esetleges bevételkiesést pótolandó a pénzügyminisztérium az állami kincstár révén 18 hónapos futamidejű, kamatmentes hiteleket bocsát a közüzemi szolgáltatók rendelkezésére — áll még a tervezetben.

  A jogszabályjavaslatot a Nemzeti Liberális Párt bírálta, a Szociáldemokrata Párt, a Pro Románia, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt és az RMDSZ viszont támogatta.

  A képviselőház döntő házként szavazott a javaslatról.

  AGERPRES

  Cookie