×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
14 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Lemondott az alpolgármester

2019.10.01 - 15:43
Megosztas :
 • Lemondott az alpolgármester

  Vezéráldozat lett a szatmári PNL ANL-listás botrányából. Kedden benyújtotta lemondását Doina Feher szatmárnémeti alpolgármester, miután kiderült, hogy a fia a lakásigénylők között van.

  Morális vétséget követett el Doina Feher, amikor ugyanabban az időben volt az ANL-bizottság elnöke, amikor a fia is a lakásigénylők között szerepelt, s a botrány akkorára dagadt, hogy Feher tegnap le is mondott emiatt alpolgármesteri tisztségéről. A tényt Adrian Albu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke jelentette be pár órával a lemondás iktatását követően a pártszékházban; megfogalmazása szerint a távozás szükségességét a párt sugallta, de a végső döntést Doina Feher hozta meg. Albu kihangsúlyozta, hogy teljesen törvényesen volt elnöke az ANL-lakásokkal foglalkozó bizottságnak az alpolgármester úgy, hogy közben fia meg felkerült az igénylők listájára, azonban a PNL-ben a morális elhajlást sem tolerálják a köztisztségben lévő felsővezetéstől. A Szatmári Friss Újság kérdésére a megyei pártelnök elmondta, hogy van egy határa annak, mekkora szerepet vállalhat valaki olyan ügyekben, amikben hozzátartozója érintett, és ez az eset, ha a törvényi határokon nem is, de a morálisakon túlmegy, a következményeit minden fontosabb tisztséget vállaló PNL-s politikusnak viselnie kell, ha megelőzni nem tudja. A közvélemény előtt ezen a szinten már nem lehet magyarázkodni, mutatott rá Albu, és elismerte, hogy maga is hibás abban, hogy idáig fajultak a dolgok, mert az ANL-lakást igénylők listáját sem figyelte, amikor kellett volna, és a sajtóban megjelentekre is későn reagált.

  Önként távozott Doina Feher

  Alpolgármesteri és városi pártelnöki tisztségéről is lemondott a lakáslistás botrány miatt Doina Feher Szatmárnémetiben. Adrian Albu: „Törvénytelenséget nem követett el, morálisan vétett.”

  Kedden azonnali hatállyal lemondott alpolgármesteri tisztéről Doina Feher, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben bársonyszékbe került politikus; a párt egyelőre nem tudja, kit jelöl majd helyette. A nyilvánosság elé pártbeli és szatmárnémeti alpolgármester kollégája, Adrian Albu állt ki, aki elmondta még, hogy Feher pártbeli tisztségétől is megvált, városi elnök helyett egyszerű tagja maradt csak a pártnak. Albu rámutatott: távozó párttársa a törvények ellen nem vétett, viszont morális szempontból nem járt el helyesen akkor, amikor úgy volt elnöke az ANL-lakás-bizottságnak, hogy a fia a lakásigénylők listáján szerepelt.

  Saját döntése volt

  A Doina Feher lemondása kapcsán tartott sajtótájékoztatón a megyei elnök Albu hosszan beszélt arról, mi minden történt azóta a pártban, hogy a botrány pár nappal ezelőtt kirobbant, és hogy arra jutottak, túl nagy erkölcsi veszteség a pártnak, hogy a bizottsági elnök és alpolgármester Feher nevét összemosták országos lakásügynökségi lakást igénylő fiáéval. Végül a párt és az aktív tagság irányából érkezett a javaslat, hogy Feher úgy vezekeljen, hogy lemond, de a döntés végül az ő sajátja volt, erre nem kötelezte a szervezet, hangsúlyozta ki Albu. A szatmári PNL-ben nagyon sokan érezték úgy, hogy a párt nevének és vezető tagjai előmenetelének tisztasága múlt azon, hogy köztisztviselői munkát ellátó anya és fia neve egy lapon szerepelt, és aki fontos szerepet kap a PNL-ben, annak nemcsak törvényi, de morális felelősséget is vállalnia kell tetteiért.

  Nem lesz új alpolgármester

  Szerdán közgyűlést tart a PNL városi bizottsága arról, hogy hogyan tovább, Albu értékelése szerint a párt szempontjából a városi elnöki tisztség betöltése fontosabb, mint az alpolgármesteri tisztségé. A megyei elnök szerint nincs már sok hátra a következő választásokig, úgyhogy nem kizárt, hogy jövő nyárig egyetlen alpolgármestere lesz Szatmárnémetinek.

  Princz Csaba

   

  Cookie