×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Lemondott Victor Ponta miniszterelnök!

2015.11.04 - 10:52
Megosztás:
Lemondott Victor Ponta miniszterelnök!

Bejelentette lemondását Victor Ponta román miniszterelnök.

Victor Ponta – most már ex–miniszterelnök – pár perccel ezelőtt, rövid sajtótájékoztatón jelentette be saját és az egész kormány lemondását. Úgy fogalmazott: megteszi azt a gesztust, amit az emberek elvárnak tőle, és az egész kormánnyal együtt lemond. "Nem harcolok az emberekkel, ez nagy hiba lenne" - mondta, hozzátéve, hogy reméli, a lemondásával eleget tesz a tüntetők követeléseinek. Közölte, hogy az új kormány felállásáig kabinetje ellátja az ügyvezető kormány feladatait.

"Az elmúlt napokban az összes erőforrásunkkal segíteni akartuk az áldozatokat, és megköszönöm minden tűzoltónak, orvosnak a segítségét" - mondta Ponta.  A fő bűnös a kapzsiság és a felelőtlenség, és ha ezeket nem szüntetjük meg, akkor hasonló tragédiák még megtörténhetnek - jelentette ki. Liviu Dragnea PSD-elnök úgy nyilatkozott, 13 órakor ülnek össze koalíciós tárgyalásra, hogy eldöntsék, melyek lesznek a további lépések. „Mindenképp stabilitást megőrző megoldást kell találnunk” – mondta A kormányfő lemondását előbb Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be, de ő azt mondta, azért van szükség erre, mert a szociáldemokraták koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értette meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni. Dragnea Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnökére utalt, aki a sajtóban megjelent hírek szerint jogtalanul használt rendőri felvezetést a bukaresti közlekedésben, és egy útja során a gépkocsiját felvezető rendőr halálos balesetet szenvedett.     Gabriel Oprea közölte, közösen hoztak döntést Victor Ponta távozásáról.

Az UNPR közleményében tudatta, hogy Victor Ponta lemondása után is támogatja a koalíciót, és kész arra, hogy új kormányzó többséget hozzon létre a PSD-vel. A Digi 24 hírtelevízió ugyanakkor tudni véli, hogy a történtek után a PSD nem óhajt többet kormánykoalíciót alkotni az UNPR-vel, amely a mérleg nyelve szerepét tölti be a parlamentben.

Szerdán Cristian Popescu Piedone 4. kerületi polgármester is bejelentette lemondását. Elmondta: teljesen indokolt a lakosság haragja, és az áldozatok tiszteletének jeleként nyújtja be lemondását.

 

A román miniszterelnök azt követően távozik posztjáról, hogy kedd este a hatalom elleni tüntetéssé alakult át a pénteki tragikus diszkótűz miatt hirdetett demonstráció.

Bukarestben kedd este 25-30 000 tüntettek a péntek éjszakai, eddig 32 halálos ádozatot követelő diszkótűz miatt, a felelősök számonkérését, a kormányfő, a belügyminiszter és a kerületi polgármester lemondását követelve. A tüntetés hamarosan a hatalom elleni demonstrációba csapott át. A demonstrációt egy Facebookon szerveződött csoport eredetileg a negyedik kerületi polgármester lemondatása érdekében hirdette meg, mivel sokan őt tartják felelősnek, amiért engedélyezte és egy éven át sosem ellenőrizte a tűzvédelmi előírásokat kijátszó Colectiv-klub működését.

 

Cookie