×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Sport

Lesz ismét egy izgalmas F1-futam?

2019.06.28 - 13:26
Megosztas :
 • Lesz ismét egy izgalmas F1-futam?

  Az Osztrák Nagydíj helyszíne lehetőséget kínálhat arra, hogy a Ferrari és a Mercedes egy kanadaihoz hasonló szoros versennyel feledtesse az unalmas Francia Nagydíj emlékét, Valtteri Bottas pedig megtörheti Lewis Hamilton uralmát csapaton belül.

  Számtalanszor hallottunk már versenyzőktől olyat, hogy egy-egy rosszul sikerült futam után legszívesebb azonnal újra autóba ülnének a minél hamarabbi javítás és a kudarc feledtetése érdekében. Amellett, hogy most is akadnak jó néhányan, akiknek van mit feledtetniük, ezúttal egy kicsit az egész Forma–1-nek ez a feladata, a Francia Nagydíjon látottak ugyanis mindenre jók voltak, csak a száguldó cirkusz népszerűsítésére nem.

  Másrészt a Mercedes „úthengere” nemhogy lassulni látszik, de csak most, a szezon felének közeledtével kezdi elérni a minden és mindenki aszfaltba gyalulásához szükséges ideális fordulatszámot. A címvédő istálló eddig az idei összes versenyt megnyerte, a tavalyi szezon végét is beleszámítva zsinórban tíz győzelemnél tart, Ausztriában pedig beállíthatja a McLaren 1988-as rekordját, amikor Alain Prost és Ayrton Senna zsinórban 11 versenyt nyert a csapatnak, mielőtt utóbbi kiütésével Jean-Louis Schlesser Monzában véget nem vetett a szériának. A Mercedes egyébként kétszer már elérte a zsinórban 10 győzelmet, a rekordbeállítás azonban egyik alkalommal sem jött össze, a 2016-os Spanyol Nagydíjon Nico Rosberg és Lewis Hamilton forrófejűsége, ugyanabban az évben Malajziában pedig a fehér holló ritkaságú Mercedes-motorhiba akadályozta meg az istállót benne.

  Ennek a nyerőszériának már csak a Mercedes-rajongók örülnek, egyre több ugyanis a negatív hozzászólás a Forma–1-es futamokra vonatkozóan.

  Csak altat a Mercedes?

  Toto Wolfftól, a Mercedes csapatfőnökétől megszokhattuk már, hogy akkor is óvatos gárdája esélyeit illetően, ha még a riválisok is biztosra veszik, hogy senki nem érhet Lewis Hamilton és Valtteri Bottas nyomába, ez alapján tehát akár legyinthetnénk is az Osztrák Nagydíj előtt tett kijelentéseire, csakhogy azok nem teljesen alaptalanok. A Mercedes a gyári autókban és partnercsapatainál is Kanadában vetette be második specifikációjú erőforrását, azóta pedig nem teljesen bombabiztos a csillagos márka megbízhatósága. Lance Stroll (SportPesa Racing Point BWT) vadonatúj egysége Montrealban már az időmérő előtt elfüstölt, de nemcsak neki, hanem Bottasnak és Hamiltonnak is akadtak technikai gondjai, utóbbit a szerelők gyorsasága mentette meg attól a blamától, hogy a versenyen se tudjon elrajtolni.

  Franciaországban ezután kiderült, hogy nem egyszeri esetről volt szó, Hamilton ugyanis ismét bajba került, ezúttal a hidraulikafolyadék szivárgása helyett egy szenzorral volt gond az időmérő előtt, ami miatt a szerelőknek a váltót és a motort is le kellett szedniük az autóról, majd az idő szorításában újra összerakták a W10-es hátulját.

  Noha a legkevésbé sem látványos, a valóságban annál kiélezettebb volt mindkét helyzet, ráadásul egymást követték, ezért nem csoda, hogy Toto Wolff a folytatásban nem bánná, ha elkerülnék az ehhez hasonló helyzeteket.

  „Eddig jó arányban fejeztük be a versenyeket, ugyanakkor önteltség lenne figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy most már zsinórban a második versenyhétvégén kellett a szerelőknek nyitott szívműtéttel egyenértékű mutatványt végrehajtani az autón. Több különböző problémával is szembetaláltuk magunkat különböző alkatrészeknél, mindegyik kieséshez vezethetett volna, úgyhogy ezeket minél hamarabb meg kell oldanunk” – figyelmeztette csapatát Wolff.

  Az sem mellékes, hogy tavaly, a spielbergi pályán történt meg utoljára az a Mercedesszel, hogy egyik autója sem szerzett pontot, akkor a műszaki problémák kettős kieséshez vezettek. Ugyanakkor 30 Celsius fok fölötti levegőhőmérsékletet jósolnak a teljes hétvégére, ami a pálya 677 méteres tengerszint feletti magasságával párosulva nemcsak a turbókat, hanem a hűtést is próbára fogja tenni.

  Természetesen senki sem kívánja a németek kiesését, hiszen a Forma-1-nek éppen az tenné a legjobbat, ha öldöklő csata zajlana az élen legalább két istálló részvételével. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a Ferrarinak kellene összekapnia magát. A vörösök Franciaországban saját bevallásuk szerint is kudarcot vallottak, az új padlólemezt nem tudták bevetni a versenyen, Sebastian Vettel és Mattia Binotto csapatfőnök is elismerték, hogy az új fejlesztések nem érték el a kívánt hatást, a pilóta szerint ugyanakkor ez csak még jobban feltüzelte őket a folytatásra, Ausztriában ráadásul arra számít, hogy a lényegében négy hosszú egyenest magában foglaló pálya is jobban kedvezhet nekik.

  A Scuderia ide is hozott kisebb fejlesztéseket, nagy változásokra azonban nem számítanak, így tényleg csak a nekik kedvező pályában bízhatnak.

  Valaki más, esetleg?

  Amennyiben a pálya karakterisztikája sem lesz elég a maranellói istállónak ahhoz, hogy felvegye a harcot Lewis Hamiltonnal, még egyvalakitől lehet számítani arra, hogy izgalmassá teheti a versenyt, ő pedig nem más, mint Valtteri Bottas. Noha a finn pilóta szezon eleji lendülete fogyni látszik, Franciaországban pedig majdnem 20 másodpercet kapott csapattársától, az osztrák pálya mindig is nagyon feküdt neki, tavaly és tavalyelőtt is megszerezte a pole pozíciót, 2017-ben pedig nyerni is tudott.

  Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy „mi a helyzet a Red Bullokkal?”, mégiscsak Max Verstappennek hívják a tavalyi Osztrák Nagydíj győztesét. A holland mindenekelőtt a jó gumikezelésének köszönhetően nyert, miután a legjobban ő tudta meggátolni az abroncsok hólyagosodását, a Pirelli idei, vékonyabb futófelületű gumijaival azonban az idén valószínűleg más lesz a helyzet. Másrészt a Honda továbbra is le van maradva a motorerő tekintetében, ez pedig a sok egyenes miatt nagy hátrányt fog jelenteni a Red Bullnak a hazai pályán. „Láthatjuk, hogy egyetlen körön már a Renault is nagyon erős az időmérős motorüzemmódjával, ezen a téren egyértelműen van hova fejlődni” – ismerte el Verstappen. – Realista maradok, és azt mondom, hogy nehéz hétvége lesz. A holland szurkolók nem adnak több motorerőt, úgyhogy ez önmagában nem segít, vagy ha mégis, akkor a többi pályán rosszul csinálunk valamit. Természetesen boldog vagyok, hogy láthatom a szurkolóimat, megpróbálok jó eredményt elérni nekik, de nem várok csodát.”

  Közvetítés

  Forma–1-es világbajnokság, 8. versenyhétvége, Spielberg, Osztrák Nagydíj

  Szombat: időmérő edzés, 16 óra.

  Vasárnap: 71 körös futam, 16.10 óra.

  Az eseményeket a Digisport, a Telekom Sport és az M4 Sport közvetíti.

  Szöveg: gphirek.hu

  Fotó: Philip Platzer/Red Bull Content Pool

  Cookie