×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Lesz lépcsőház-fertőtlenítés

2020.04.04 - 16:29
Megosztás :
 • Lesz lépcsőház-fertőtlenítés
  Napi aktualitásokról beszélt a City Rádió tegnap délelőtti műsorában Kereskényi Gábor; a köztisztasági közbeszerzés ügyét is érintette.

  Nem hagyhatta szó nélkül a szükségállapot következményeként a szatmárnémeti közéletben is megjelenő szép és csúnya emberi megnyilvánulásokat. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere szerint szép dolog, hogy van együttérzés és segítő szándék az emberekben, és magukénak érzik a polgármesteri hivatal időseket segítő szociális akcióit is, de vannak csúnya megnyilvánulások is, amikor egyesek felelőtlensége abba torkollik, hogy nem tartják be a házi elkülönítés szabályait, és mások egészségét veszélyeztetik. A polgármester a vírushelyzet nem kívánatos jelenségei közé sorolta a gyártók, a lerakatok és a kereskedők a helyzettel való visszaélését, ami az egészségügyi felszerelésekkel való kartellezésben nyilvánul meg, valamint készletfelhalmozásban és szabálytalan áremelésekben egyaránt. Emiatt a közintézményeknek szinte lehetetlen megoldaniuk a fertőtlenítőszerek és felszerelések beszerzését, lehetetlen megsaccolni a vásárlás költségeit, és gyorsan, szabályosan lefolytatni a közbeszerzési eljárást.

  Köztisztaság

  Kereskényi a műsorban emlékeztette a hallgatókat arra, hogy mennyire körülményes most is a közhivatalok dolga, példaként az új köztisztasági szerződés körüli huzavonát említette, amelyik már a tavaly év közepe óta zajlik, de még mindig bírósági szakaszban van, nincs jogerős döntés, így nem lehet kihirdetni az eredményt.

  Utcafertőtlenítés

  A műsorban szóba került az elmúlt napok egy másik aktualitása, az utcamosás és -fertőtlenítés is. Kereskényi szerint a Florisal rossz módszerekkel és vegyi anyagokkal akarta elvégezni a munkát, ezért kellett az Apaservet felkérni a tisztításra. Amíg a várossal kötött szerződésében ez a szolgáltatás szerepelt, és utcát is mosott a Florisal, addig nagyon lassan dolgozott, 18 nap alatt mosta fel a 400 szatmárnémeti utcát, ami nagyon lassúnak számít. Ahol az Apaserv végez az út- és járdafelületek átmosásával, ott a Mixt Service, az egyedüli, ilyen munkavégzésre engedéllyel rendelkező cég következik, ez fogja elvégezni a fertőtlenítést.

  Lépcsőházak ügye

  Bármilyen nagy erőfeszítést is igényel ezt megoldani, el fogják kezdeni a lépcsőházak fertőtlenítését is a városban, jelentette ki a polgármester; folyamatban van a szerződéskötés, egy-két nap múlva kezdhetnek. Ugyanakkor kézfertőtlenítő-adagoló is mielőbb lesz minden lépcsőháznál, tette hozzá Kereskényi.

  Maradjanak otthon!

  A polgármesteri hivatal azzal küzd a vírus ellen, hogy fertőtlenít az utcákon, tereken, parkolókban, segítséget nyújt a rászorulóknak, a városlakók pedig küzdjenek azzal, hogy fegyelmezettek maradnak, mint ahogy eddig a túlnyomó többség tett, és otthon maradnak, fogalmazott a beszélgetés végén Kereskényi Gábor.

  Princz Csaba

  Cookie