×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
27 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Leszakadt az ég, és víz alá került Szatmár

2019.06.21 - 07:10
Megosztás:
 • Leszakadt az ég, és víz alá került Szatmár

  Helyenként térden felül érő víz, kidőlt fák, összelapított Matiz — ezt hagyta maga után a szerda délutáni felhőszakadás és vihar Szatmárnémetiben. A legnagyobb kihívást most is a Batizi úti aluljáró jelentette, csak órák múltán tudták megnyitni a forgalom előtt.

  Szeszélyes évszakokat élünk — heves viharok és ritkán tapasztalt felhőszakadások, özönvízszerű esőzések tarkítják az afrikai forróságot, s a különböző színű (fokozatú) riasztásokat most már az is komolyan veszi, aki eddig csak legyintett a figyelmeztetésekre. Szerdán délután különlegesen „nagy idő” sepert végig Szatmárnémetin, komoly károkat és megszámlálhatatlan vészhelyzetet hagyva maga után. A dézsából ömlő eső szinte percek alatt — mondhatni már megszokott módon — Velencévé változtatta Szatmárnémetit, a bő órán át tartó felhőszakadás miatt viszont a megszokottól sokkal több utcát öntött el a víz, a város olyan részein is, ahol hasonlóra az 1970-es árvíz óta nem volt példa: tengelyig áztak a gépkocsik a 14 Mai téren, a Lăcrămioarei és a Chendi utcában; de lehetetlen volt különbséget tenni úttest-járda-zöldövezet között, mert házfaltól házfalig állt a víz a Teilor és az Argeşului utcában is, mint ahogy a Sugárúton, az Avram Iancu és a Rozelor utcában is. „Úszott” a Horea utca fele, a Villanyóra környéke és a taxisplacc — de az egykor rosszul megtervezett csatornázás miatt még inkább úszott, s nem csak esővízben, de szennylében is a Szamos-piac környéke (és még töményebb szennylében a Kubik környéki házak pincéi, kertjei), a Prahovei sétány, no meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház pincéje is megtelt vízzel. És szinte pillanatok alatt járhatatlanná vált a város két legmélyebb pontja, a jó pár méterrel a Szamos vízszintje alatt lévő, Soarelui negyedbeli és a Batizi úti vasúti aluljáró, ahol a lefolyók szökőkútszerűen spriccolták-bugyogták vissza a hatalmas vízmennyiséget. A Batizi úti „tengeren” egy-egy vakmerőbb kamionos is alig tudott átevickélni, mielőtt teljesen lezárták volna a forgalom elől. „A katasztrófavédelem és az Apaserv is fel volt készülve a felhőszakadásra; ahogy elkezdett esni az eső, rögtön működésbe hozták az összes szivattyút, de a csatornák az egész városban egyszerűen nem bírták elnyelni azt a hatalmas vízmennyiséget. A rendszerben sehol nem volt dugulás, a kanálisok sem voltak eltömődve szeméttel, falevelekkel, s a felhőszakadás elején még el is vezették a vizet, aztán gyorsan „telítődtek”, s adott pillanatban a csatornahálózat végén lévő víztisztító állomás kapacitása is feladta a harcot, ezért sok helyen a kanálisokból kisebb gejzírként bugyogott vissza a már elnyelt esővíz. Szerencsére a Szamos vízszintje nem magas, meg lehetett nyitni az oda vezető csatornákat, és arra el lehetett vezetni a vizet” — magyarázza Maskulik Csaba városmenedzser, hozzátéve: a Batizi úti aluljárót csak 21 óra után tudták megnyitni a forgalom előtt, akkorra sikerült teljesen kiszivattyúzniuk a vizet az ott órákon keresztül folyamatosan dolgozó tűzoltóknak és apaserveseknek, miután „kiürült” annyira a csatornarendszer, hogy gyorsan el tudja nyelni az összegyűlt, helyenként iszapossá vastagodott mennyiséget.

  A víz persze nemcsak közterületeket, de házak udvarait, pincéit is elöntötte — a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez percenként futott be újabb segélykérés, de sokan a letört ágak, kidöntött fák miatt kértek segítséget. Szerencsére személyi sérülés sehol nem történt, a Darai úton azonban a vihar gyökerestől csavart ki egy fát, amely a közelben parkoló Matizra zuhant, szinte teljesen összezúzva azt.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie