×
2020. 09 30.
Szerda
Jeromos
10 °C
Eső
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.17 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Leszakadt az ég — többször is

2018.06.03 - 17:48
Megosztás:
Leszakadt az ég — többször is

Szatmárnémeti csatornái most sem győzték a felhőszakadásokból lezúduló esőt, de pusztítást a villámlások végeztek — egy vadaspusztai juhászt a nyája mellett csapott agyon a mennykő.

Hatalmas villámlásoktól és viharos erejű széllökésektől kísért felhőszakadásokkal érkezett a „nagyidő” szombaton a megyébe, a lehulló csapadék mennyisége helyenként a négyzetméterenkénti 40–50 litert is elérte — és természetesen ismét Velencévé változtatta Szatmárnémetit. Az egyébként dugulásmentes csatornák és lefolyók nem győzték nyelni az égi áldást, a gépkocsik pedig „menetrendszerűen” tengelyig merültek a vízben a Golescu híd lábánál, a Crinul kereszteződésben, a Szamos-piac környékén — a Batizi úton lévő vasúti felüljárónál pedig a katasztrófavédelem beavatkozására is szükség volt: nagy erejű szivattyút helyeztek működésbe, hogy ismét járhatóvá váljon az úttest. A vihar, pontosabban a villámlások a közlekedési jelzőlámpákat is megbolondították a Soarelui negyedben, az Octavian Goga sugárút és a C. A. Rosetti utca kereszteződésében, ahol egyszerre villogott az autósok számára a piros, sárga, zöld és a gyalogosok számára is a piros és a zöld jelzés — a teljes káosz kialakulása előtt a közlekedésrendészet egy, a közelben tartózkodó egysége vette kézbe az irányítást, a kiérkező szakembereknek pedig sikerült folyamatosan sárgán villogóra állítani a lámpákat, teljes helyreállításuk hétfő délre várható. A Kazinczy (Ştefan cel Mare) utca Láncos-templom és Zárda-templom közötti szakaszát masszív vakolat- és téglahullás miatt kellett lezárni közel egy órára: a Szatmárnémeti Református Gimnáziummal szemben lévő, málladozó műemléképületről zuhantak darabok a járdára és az úttestre is. Szerencsére személyi sérülés nem törtét, a katasztrófavédelem magas létrás autójának kosarából „lekopogtatták” az enyészetnek és gravitációnak engedő vakolatot, födém- és tégladarabokat.

A katasztrófavédelmi felügyelőségen egymást érték a riasztások, több esetben és helyszínen villámcsapás okozott tüzet — a legsúlyosabb szerencsétlenség Vadaspuszta (Gelu) határában történt: a nyáját terelő juhász már nem tudott sehová behúzódni a vihar elől, és agyoncsapta a villám. A helyszínre kiérkezett intenzív terápiás rohammentős csapat sajnos már csak a férfi halálát tudta megállapítani, a villámcsapás következtében két juh is elpusztult. Turcon egy lakóház tetőszerkezetébe csapott és gyújtotta meg a villám, a lángok pedig gyorsan átterjedtek a szomszédos csűrre is — a hivatásos és önkéntes alakulatoknak közel háromórás megfeszített munkával sikerült eloltaniuk a tüzet, amelyben megsemmisült a ház egész tetőszerkezete és a mellette álló csűrben 7 tonna szalma, 3 tonna pedig használhatatlanná vált, viszont egy szarvasmarhát, egy borjút és négy sertést, valamint több mezőgazdasági munkagépet sikerült kimenekíteni a lángokból. Bikszádon is két házba csapott bele a mennykő, az egyik tetőszerkezete teljesen megsemmisült a lángokban, a másikat viszont sikerült megmenteni. Szamosdarán 3000 bála széna és szalma vált a villámlás okozta lángok martalékává, és fennállt a veszélye annak is, hogy a tűz átterjed a közelben lévő lakóházra és mezőgazdasági épületre, szerencsére ezt a pusztadaróci önkénteseknek és a hivatásos lánglovagoknak sikerült megakadályozniuk.

Szabó Kinga Mária

 

Cookie