×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
11 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Lett végre sintér Szatmárnémetiben

2019.06.29 - 09:48
Megosztas :
 • Lett végre sintér Szatmárnémetiben

  Ötödik nekifutásra sikerült végre kóborkutya-kezelőt találnia a megyeszékhely vezetésének; kedden írják alá a szerződést, és másnap már el is kezdhetnek foglalkozni az utcán lődörgő kutyákkal, tájékoztatta lapunkat Maskulik Csaba városmenedzser.

  Másfél évvel a korábban érvényben lévő szerződés lejártát követően végre megint lesz sintérszolgálat Szatmárnémetiben, tájékoztatta lapunkat Maskulik Csaba városmenedzser, mivel sikeres közbeszerzési eljárást követően kedden fogják aláírni a kóborkutya-befogási és -kezelési egyezséget. A nyertes entitás neve is ekkor lesz nyilvános.

  Ötödik nekifutásra ért véget a bürokratikus kálváriája a városnak, a négy korábbi közbeszerzési eljárásra vagy nem volt jelentkező, vagy módosítani kellett formai hibák miatt; majdnem egy éve próbálkozik a város nyélbe ütni a dolgot.

  A gyakorlat

  Az új szabályozás alaposnak tűnik, a városvezetés például ügyelt arra, hogy a gyepmesteri feladatot ellátó szolgáltatónak ne az legyen az érdeke, hogy minél több kutyát gyűjtsön be közterületről — ezek száma ugyanis mesterségesen is felduzzasztható —, hanem az, hogy egyszerűen ne legyenek kóborló ebek a város utcáin. A szerződés keddi szentesítését követően a városban kóborló kutyák befogásával, tartásával, kezelésével, örökbe adásával és végleges elaltatásával foglalkozó sintérszolgálatnak felmérést is kell majd készítenie arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az ebeket illetően Szatmárnémetiben. Ez alapján kell majd erőforrásait, kapacitását és stratégiáját kialakítsa, de azt is fel kell tudnia mérni, milyen irányba mutatkozik változni a kóborkutya-helyzet, az utcán lévő populáció létszámának növekedésére vagy csökkenésére lehet számítani. Térképet is készítenie kell arról, hogy a város melyik részein bukkannak fel a leggyakrabban gazdátlan ebek; az ebhelyzetet kezelőnek féléves rendszerességgel kell aktualizálnia és a város felé kiközölnie a kóborkutya-populáció egyedeinek a számát.

  A szabályozás arról is rendelkezik, hogy milyen fontossági sorrendet kell majd betartani, amikor a sintérek terepre mennek kóbor kutyákat összeszedni. Legelőször az agresszív kutyákat kell eltávolítaniuk az utcáról, aztán a vemhes kutyákra kell figyelniük, a prioritási listán ezeket a tüzelési időszakukban lévő szukák követik, majd a beteg, sérült egyedek zárják a listát.

  Papírmunka

  A menhelyen állatorvos által láttamozott íveken kell órára pontosan felvezetni a befogás és a telepen való elhelyezés időpontját, le kell írni a befogott állat méretét, színét, egyéb tulajdonságait, rá kell keresni a bőre alá ültetett azonosító csipben szereplő adatokra, féregteleníteni és oltani kell. Aztán az állat gazdájához való visszakerülésének vagy örökbefogadásának időpontját, a gazda vagy az örökbefogadó adatait is vezetni kell. Ha a törvény által előírt kéthetes idő lejártával eutanáziához folyamodik a sintércég, az altatáshoz használt hatóanyag nevét is fel kell írnia, mint ahogy nevesítenie kell azt is, aki elaltatta a kutyát, s a papírokban az eutanázia okát is fel kell tüntetni, mint ahogyan azt is, mikor és kinek adták le a kutyatetemet megsemmisítésre, nevesítve, hogy kik látták el ezt a feladatot.

  Számlázás kutyánként

  Nincs előirányzott éves keretösszeg belefoglalva a szerződésbe, az viszont pontosan szerepel benne, mennyit fizet a város egy-egy kutya befogásáért, mennyit az ebek egy-egy napi tartásáért meg az egészségügyi kezeléséért, mennyit az eutanáziáért és a tetem megsemmisítéséért.

   

   

  Cookie