×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Jegyzet

Liberális passió

2021.04.06 - 20:00
Megosztás:
Liberális passió
Számomra megdöbbentő élő közvetítést láttam vasárnap este a televízióban a budapesti Hősök teréről. Vártam a közvetítést, hiszen évről évre vagy ismétléseket tűz műsorára a televízió, vagy olyan műsorokat, melyek eltérnek a húsvét igazi szellemiségétől.

A vasárnapi előadás a címe miatt is felkeltette az érdeklődésem. Már az elején lehetett következtetni, hogy a Passió cím alatt valami mást próbálnak meg eladni. Az történt, hogy miközben a narrátor elmondta a nagycsütörtök és a nagypéntek történetét, a bibliai szereplők közismert magyar slágereket énekeltek. Közben Skype-on ismert celebek véleményét kérdezték, akik elmondták, hogy mennyire új, mennyire korszerű Jézus szenvedéstörténetének az ilyen jellegű feldolgozása.

Nagyon sok konzervatív gondolkodású elemző is megállapította korábban, hogy az egyházi ünnepeket ma már nem úgy élik meg az emberek, mint ahogy azt tették századokon át. Kilépnek a hagyományos keretek közül, változnak a szokások, az ünnep egykori hangulatát sok helyen már csak hagyományőrző tevékenységnek tekintik, nem otthon, a családban, nem a templomi közösségekben, hanem tanügyi intézményekben, közösségi házakban… Az elmúlt években a tanügyi intézményekből is kiszorultak az ünnepváró foglalkozások, a közösségi házak pedig az emberek elfoglaltságával magyarázva zárva vannak. Érdemes elgondolkodni azon, mivel magyarázható, hogy az egyházi ünnepek lényegére keveset adó, azokat inkább szórakozásra használó liberális-ateista körök miért foglalkoznak vallásos témák feldolgozásával. Minden bizonnyal azért, mert érzékelhető, hogy a vallási ünnepek valamilyen módon történő megtartása a templomba csak eseményekre járók számára is szükségszerű. Azt is tudják, hogy a vallásos témák feldolgozásával könnyen lehet hatni az emberekre. Ez történt vasárnap este is, amikor azokra az emberekre próbáltak hatni, akik hitben szegények, de a húsvét jó alkalom számukra a kikapcsolódásra. Az előadás végén a narrátor által mondott szöveg sorai között ott volt a politikai üzenet: minden hatalmat le lehet győzni, ha a tömeget sikerül meggyőzni a hatalomváltás szükségességéről. A kereszténységet megjelenésétől kezdve mindig le akarták győzni, magukat a keresztényeket is sikerült egymás ellen fordítani. Ma már világosan látható, hogy a liberális-ateista erők úgy törnek előre, hogy igyekeznek betölteni minden olyan űrt, amiről a keresztények lemondanak.

Elek György
 

Cookie