×
2020. 07 09.
Csütörtök
Lukrécia
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Lóvá tette a tárcavezető a mezőgazdászokat

2019.08.06 - 09:24
Megosztas :
 • Lóvá tette a tárcavezető a mezőgazdászokat

  Petre Daea mezőgazdasági tárcavezető tavaly ősszel bátorította az állattartókat, hogy pályázzanak mobil vágóhidak vásárlására. Majd' minden projekt nyertes, de nincs pénz a támogatás kiutalására.

  A mezőgazdasági tárca nagyszabású reklámmal népszerűsítette, milyen nagy lehetőség, hogy a gazdák mobil vágóhidak létrehozására pályázhatnak, így meg tudják oldani a vágásokat, nem kell majd nagy távolságokra szállítani az állatokat, sokkal kevesebbe fog kerülni a vágásuk. Értesítették a polgármestereket, az állattenyésztő vállalatokat, amelyek sertés-, marha- és juhtartással foglalkoznak. Mindenhova kiküldtek egy típusárajánlatot, ami körülbelül hatvanezer eurós támogatást jelentett volna. Nyilvánosságra hozták a 4.2-es intézkedést, Szatmár megyéből a csanálosi Schontal szövetkezet tett le pályázatot, körülbelül háromezer eurót költött a pályázat megírására, telekvásárlásra, egy platform lebetonozására, amire elhelyezte volna a konténert, biztosította a vízellátást, a csatornázást, vagyis minden körülményt megteremtett, most pedig kiderült, hogy nem kap finanszírozást — magyarázta felháborodva Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. Nem volt túl valószínű, hogy minden pályázat nyerni fog, de az emberek hittek a mezőgazdasági miniszternek, aki mindenkit biztatott.

  Magyar Lóránd elmondta, hogy a szövetkezetek hetvenszázalékos támogatásra számíthattak, más jogi személyek esetében a támogatás csak ötvenszázalékos lett volna. Tény, hogy nagy szükség van a mobil vágóhidakra. A gazdák számára pillanatnyilag az az egyedüli értékesítési lehetőség, ha a vágásérett állatot lábon adják el egy felvásárlónak. Ebben a vásárban azonban a köztes kereskedőnek nagyobb haszna van, mint a gazdának. Ha az állatokat levágva, tőkehúsként vagy hasított félként értékesíthetnék a gazdák, a közvetítőt kikerülve, magasabb jövedelemre tehetnének szert. A húst panzióknak, vendéglőknek, más közétkeztetési egységeknek is el lehet adni, de a mozgó mészárszékkel ott lehetne lenni vásárokon is — tette hozzá Magyar Lóránd.

   Elek György

  Cookie