×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
9 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

Lovagkirály és kézilabdatorna Mezőfényen és Túrterbesen

2017.10.31 - 15:12
Megosztás :
 • Lovagkirály és kézilabdatorna Mezőfényen és Túrterbesen

  Mezőfényen és Túrterebesen egy torna keretében mérhették össze tudásukat a Szatmár-Ferencváros programban résztvevő kis kézilabdázók, ugyanakkor – lévén idén Szent László éve – lovagkirályunkkal és korával ismerkedtek.

  A 8–9 éves lányoknak, Mezőfényen szivacskézilabda, a 10 éves lányoknak pedig Túrterebesen kézilabda-tornát rendezett a Corvus Regia Sportegyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete, valamint a Szatmár–Ferencváros kézilabda projektet fenntartó Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület.

  A kezdeményezők fő célja az volt, hogy a nemzeti összetartás középkori jeles személye, Szent László népszerűsítésén túl a gyerekek a fizikai és szellemi gyarapodás több formáját is megismerjék.

  Több mint 250 ifjú sportoló lány és több mint 500 szülő és érdeklődő vett részt a rendezvényeken, fantasztikus hangulatot teremtve a mezőfényi és a túrterebesi sporttermekben. A taps és a buzdítás szinte végig jellemző volt, mert minden szülő megtapsolta minden gyermek produkcióját. Mivel eredménymérés nem volt, csak a mutatott játék és az önmagukhoz mért fejlődés számított, a gyerekek felszabadultan játszottak görcsök és eredménykényszer nélkül.

  A meccsek közötti szünetben a kis kézilabdázók számos kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg és saját maguk is készítettek szebbnél szebb termékeket. Bőrből és pamutból fontak karkötőket, valamint a fafaragást is kipróbálhatták. A non plusz ultra pedig a Corvus Regia Sportegyesület hagyományőrzői voltak, akik a gyerekeket beavatták az ősi magyar íjhasználat tudományába, volt is nagy nyüzsgés. Volt továbbá kvízjáték is a gyerekek számára, természetesen Lovagkirályunkkal kapcsolatos kérdésekkel. Élvezték és elmélyülten tanulmányozták a gyerekek a feladványokat. Nagyon sok érdekes és tanulságos válasz született, de ami a lényeg, hogy a lányok sok fontos dologgal megismerkedtek Szent Lászlóval ás korával kapcsolatosan.

  Igen sok helyi önkéntes, szülő és civil vett részt a programok zavartalan lebonyolításában – a két településen közel ötvenen. Azért is nagy dolog ez, mert így a helyi kézilabda palánták körül kialakul egy civil háló is, amely helyben segítheti őket a fejlődésben.

  A rendezvény megnyitóján a főszervezők korhű, Szent László korabeli palástokban, ruhákban jelentek meg (a szatmárnémeti Északi Színház kelléktárának köszönhetően) a gyerekek és a kíváncsi szülők legnagyobb meglepetésére és örömére.

  Kiss Zoltán Sándor és Babos Krisztina főszervezők, igaz fáradtan, de boldogan mondhatták a torna végén: „Megérte!”

  Köszönet illeti a helyi szervezőket, Brém László és Gyákon György polgármestereket, Heinrich Tamás és Nagy Zoltán mezőfényi, valamint Schvarczkopf Mária, Lukács Dénes és Boros Zoltán túrterebesi szervezőket.

  A résztvevők nagyon nehéz választás elé állították az edzőket, akiknek össze kellett állítaniuk a legjobb játékosok listáját, szavazat révén, mindkét korosztályban.

  Az esemény rangját emelte, hogy Őze Bea edző vezetésével részt vett a tornán a Fradi U10-es csapata nagyon sok budapesti szülő kíséretében. Játékuk élmény volt és etalon lett a helyi csapatok számára.

  Méltó volt ez a kézilabdatorna Szent László emlékéhez, ezt mutatta a játékosok hozzáállása a sportszerű játékhoz és a vitézi küzdéshez a kézilabdapályán.

  A gyerekek, az edzők és az önkéntesek egy-egy pólót is kaptak a kézilabdatorna emblémájával, valamint a szervezők és a támogató logójával, így a napot lezáró közös fotón mindenki az esemény mezében integethetett a kamerák felé.

  A Szent László Kézilabdatorna létrejöttét Magyarország Kormánya, illetve a Bethlen Gábor Alap támogatta.

  Díjazottak

  8-9 éves korosztály

  A legtehetségesebb kapus: Sebesi Dorottya (Sárközújlak).

  A legtehetségesebb átlövő, irányító: Heinrich Réka (Mezőfény).

  A legtehetségesebb szélsők: György Natália (Sárközújlak), Német Tamara (Egri).

  A legtehetségesebb védő: Levente Loretta (Nagykároly, Kalazanci).

  A legtehetségesebb játékos: Somogyi Zsófia (Kálmánd).

  A legjobb csapat: Mezőfény.

  10 évesek

  A legtehetségesebb kapus: Bodó Ivett (Mátészalkai MMTK).

  A legtehetségesebb irányító és átlövő: Kállai Zsuzsanna (Szalacs).

  A legtehetségesebb szélső: Rákóczi Krisztina (Túrterebes).

  A legértékesebb játékos: Bodó Bernadett (MMTK).

  A legjobb csapat: FTC.

  Cookie