×
2020. 07 10.
Péntek
Amália
16 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Lovak és lovasok versenye Tasnádon

2019.07.01 - 11:17
Megosztas :
 • Lovak és lovasok versenye Tasnádon

  Tasnád üdülőváros rendezvénykínálata a lóhoz kötődő fesztivállal bővül. Szombaton immár a harmadik alkalommal tartottak lovasnapot, amelynek keretében egyaránt volt lószépségverseny, és ügyességük tekintetében is összemérhették tudásukat a lovasok.

  Pompás lovakat lehetett látni szombaton a tasnádi üdülőövezetben, a stranddal szemközt kialakított területen. A négylábúak a szállítóeszközökhöz kötve unatkoztak. Leginkább egymással törődtek, egymásnak üzentek nagyokat nyerítve. A sok száz érdeklődőre vajmi keveset hederítettek. A lovak zöme vaskos, izomhegyekkel megáldott hidegvérű. Ezeket a munkalovakat mostanság eredeti feladatukra keveset használják, azonban hatalmasságuk sokak ámulatát elnyeri. Népszerűek.

  Néhol azonban pompás és kecses melegvérűek álldogáltak. Nagy Attila fogata előtt is. A fiatalember fogatát Pille és Lepke húzza, lip félvérek. „Nagyapám nevelte belém a lovak szeretetét. '86-ban vett egy csikót, azóta odavagyok a lovakért. Ő gencsi. 2000-ben kezdtem komolyabban foglalkozni mindezzel. Akkoriban hozott Veress Anikó néni a nagykárolyi kastélykertbe lipicaiakat, és ott voltam én is. Később agrármérnöki egyetemet végeztem, és nóniusz csődört vittem Csomaközre. Aztán szert tettem egy shagya-arabra, majd utána a lipicainál kötöttem ki. Azóta jórészt hobbiszinten foglalkozom a lovakkal. Jelenleg mezőgazdaságigép-terjesztő vagyok, Magyarországot járom, és mikrogranulátum-szórókat terjesztünk” — válaszolja a kérdéseinkre Nagy Attila.

   

  Egyensúlyt biztosító kamasz

   

  Az indulást jelző visszaszámolás közben ütemre billentgeti a fogatot hátulról a segédhajtó. És láss csodát, pont amikor indulnak, a homokfutó egyensúlya hátul van, így a lovakra alig hárul feladat, a tehetetlenségi erő repíti előre a kocsit. Később is sokat segít a fiatal hölgy. Hátul táncol, rendszerint a menetiránnyal ellenkezően, ezzel is könnyíti a haladást…

  Nagyon ügyes — laikus szemmel is, és az időmérők rideg pártatlansága is az ő futamukat találja a legjobbnak. Később kérdezzük a kisasszonyt. „Kiskorom óta lovagolok: négyévesen kezdtem a lovastornával — az nagyon segít az egyensúly kialakulásában —, aztán hatévesen áttértem a rendes lovaglásra. Én Szatmárnémetiben élek, lakom, a lovakat pedig Szatmárhegyen tartjuk. Ezt a 'nagy lovas szenvedélyt' édesapámtól örököltem, ő is nagyon-nagyon szereti a lovakat. Anno nagyon sokat foglalkozott velük. Most, hogy kicsit nagyobb lettem, már én is belecsöppentem ebbe a 'lovasvilágba'. Most Szabolccsal mentünk. A segédhajtással hobbiként foglalkozom. Hébe-hóba felülünk a fogatra, ha elmegyünk Szabiékhoz, akkor néha... Nagyon tetszik az, hogy ellensúlyoznom kell a fogat kilengését... Igazából ez egy extrém sport, főleg egy nemzetközi szintű versenyen előfordul a baleset. És igen, nagyon sok szerepe van a segédhajtónak, nélküle tényleg nem lehetne ilyen jó eredményeket elérni. A versenyfogatoknál fékek is vannak hátul, azokat el-el kell engedni, és persze közben őrizni az egyensúlyt” — avat be a részletekbe Német Alexandra.

  Immár kilencedikes lesz az ősszel kezdődő tanévben. Céljai között a tanulás folytatása szerepel, de persze a díjugratás terén is szeretné bővíteni a tudását. A távoli álma, hogy egykoron lovas rendőr legyen Budapesten.

   

  A legszebb hobbi

   

  A társa, a bakon ülő hajtó Bákai Szabolcs. A kaplonyi fiatalember Alexandrával együtt az első helyezést érte el, míg édesapjával, Zoltánnal a másodikat, ott ő látta el a fogathajtói feladatokat.

  Ő 13 éves kora óta foglalkozik lovakkal. „A nagykárolyi lovardában kezdtem, Veress Annamária és Kind Ingrid volt a tanárom. Ők tanítottak. Édesapám patkolókovács. Beálltam hozzá segédnek, és kitanultam a szakmát. Most benevezett engem is, pedig nem akartam… Eléggé lámpalázam volt, de szerencsére jól sikerült. Biztosan jobb eredményt értem el, mint ő, hiszen ügyesebb is vagyok, jobb kezem is van…” — mondja mosolyogva. A fogathajtást nem nagyon gyakorolja, mint magyarázza, otthon befog, kimegy a határra, hogy kihajtsa a lovat… Egyébként ezt heti három-négy alkalommal is megteszi.

  „Ez az egy lovam van, Csibész, ő egy kisbéri herélt. Hétéves, és már négy éve van nálam. Petneházáról hoztuk, és nagyon szeretjük. Aprópénzért vettük, szinte ajándék volt. Nagyon ügyes, jó lovaglásra és fogatra is…” A tervei kapcsán is elmondta, hogy folytatni szeretné, egyre több verseny van, és szeretne minél többre eljutni: „Ó, nagyon jó hobbi ez.”

   

  A lovak ünnepe ez

   

  Tasnád város polgármestere, Grieb Csaba érdeklődésünkre már több alkalommal is kifejtette, hogy érzése szerint a lovasnapok kifejezetten pozitív hatásúak a városra nézve. „Szeretnénk jövőre és utána is lovas fesztivált tartani” — fogalmazott az elöljáró. Kiskasza Balázs alpolgármester is ezen a véleményen van. Megítélése szerint a város üdülési kínálatát színesíti ez a rendezvény is. A pompás állatok ámulatba ejtik az ide látogatókat, és bizony a helyiek is szívesen eljönnek megnézni a lovakat. Sok olyan helyivel találkozott, akik elmondták neki, hogy például a pénteki felvonulás keltette fel a figyelmüket, és örömmel jöttek el a versenyre, a lovas ünnepre.

   

   

  Megyeri Tamás Róbert

   

  Cookie