×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Sport

LPS-gála: szakítottak a hagyománnyal, válogatott sportolók a legjobbak

2019.12.12 - 18:44
Megosztás:
LPS-gála: szakítottak a hagyománnyal, válogatott sportolók a legjobbak

Idén is megünnepelte az év legjobb sportolóit a Szatmárnémeti Sportlíceum (LPS), a Gyurkány György Sportteremben megrendezett, csütörtök késő délutáni gálán pedig a díjakat és jutalmakat is átnyújtotta nekik Dorel Ziman igazgató.

Az előző évek hagyományát követve egy karácsonyi, ünnepi program keretében zajlott a gála, amelyen a líceum diákjai léptek a nagyérdemű elé.

A bevezetőben Ziman visszaemlékezett arra is, hogy a Szatmárnémeti Sportlíceum gyökerei 1958-ig nyúlnak vissza, amikor megalakult a Diákok Sportiskolája. 1980-tól az Iskolai Sportklub elnevezést vette fel, az 1992/1993-as tanévben pedig a faipari líceum keretében indítottak két sport szakos osztályt. Hivatalosan a következő tanévben nyitotta meg kapuit a Sportlíceum négy középiskolai osztállyal. 1998-ban indult az első 5. osztály, az első évben két sport osztállyal. Az elemi oktatás 1999-től létezik a LPS-nél.

Az ünnepséget követően az intézményigazgató lapunknak elmondta, hogy elégedett a LPS sportolóinak az eredményeivel, de bízik abban, hogy 2020-ban más sportágak képviselői is felzárkóznak, és döntős szerepléseket érő teljesítményt nyújtanak. „Ettől a tanévtől a kézilabda-katedrát is átalakítottuk egy kicsit úgy, hogy női kézilabdára álltunk át. A döntés beválni látszik, hiszen Kibédi Albert edzővel a juniorok előkelő helyeket foglalnak el, és nagy eséllyel országos döntőbe juthatnak” — mondta Ziman.

A sportolók egyébként idén is halmozták a sikereket, a labdarúgásra szakosodott testnevelő tanár, Dorel Ziman pedig kiemelte a focisták eredményét, akik nyáron megnyerték a diákolimpiászt, Raul Ziman révén pedig a torna legtechnikásabb játékosát adták.

2019-ben a LPS tizenkét sportolót adott a nemzeti válogatottakba. Közülük Laura Bota a 17 éven aluli kosárlabdázó lányokkal az augusztusi, kolozsvári korosztályos világbajnokságra készül.

Idén egyébként nem hirdették ki az év sportolóját, ugyanakkor három edzőnek ítélték oda a 2019 legjobbjának járó elismerést: Mihai Sabău-Svegler (labdarúgás), Horea Macarie (atlétika) és Cătălin Ardelean (sakk) kapott díszokleveleket.

Azonban a következő sportolók különdíjban részesültek: Laura Bota (az U17-es kosárlabda-válogatott kerettagja), Delora Pricop, Denisa Avăşan, Ana Pop (az U16-os kosárlabda-válogatott kerettagjai), Raul Ziman (labdarúgás, a diákolimpiász országos döntőjének legtechnikásabb játékosa), Dan Dicu (U18-as sakkválogatott), Zvenyák Johanna (U8-as sakkválogatott), Ştefan Păunescu (U10-es sakkválogatott), Ştefania Sălăjan (U12-es sakkválogatott), Héjja Irisz (U14-es sakkválogatott), Larisa Covrig (U16-os sakkválogatott), Briana Bălan (U18-as sakkválogatott).

Díjazottak

Atlétika

1. George Kadar (edző: Horea Macarie),

2. Cintya Pereni (Horea Macarie) és Tóth Tamás (Marius Glodean),

3. Arnold Dragoş (Radu Achim),

4. Kürti Kristóf (Marius Butean) és Andra Vădan (Radu Achim),

5. Andrei Majer (Horea Macarie),

6. Kürti Krisztián (Radu Achim),

7. Bianca Mărculescu és Rareş Domuţa (Radu Achim).

Kosárlabda

A középiskolás lányok diákolimpiászának országos 6. helyezése (Laura Bota, Mădălina Cozma, Anamaria Danciu, Kiss Viktória, Molnár Evelin, Denisa Năstruţ, Denisa Opriş, Roxana Opriş, Nicole Petrik, Purguly Viktória; edző: Marius Tarţa).

U18-as országos bajnokság, 6. hely (Denisa Bor, Laura Bota, Ana Maria Calapis, Kállai Hanna, Medvei Melissza, Purguly Viktória, Ruba Asztrid, Alexa Svegler, Szilágyi Kitti; edző: Adriana Pricop).

Labdarúgás

Középiskolások diákolimpiászán bajnokok (Barth Kevin, Adrian Bura, Alex Cadar, Vasilică Coţan, Adrian Oros, Raul Pop, Sorin Sălăjan, Alin Surd, Raul Ziman; edző: Mihai Sabău-Svegler).

Vívás

Ilyés Jázmin, Kurtinetz Johanna (edző: Szabó Rudolf).

Sakk

1. Ştefan Vlad Păunescu, Larisa Raluca Covrig, Alin Gabriel Angheluş, Dan Alexandru Dicu, Ilonczai Dávid Levente (edző: Cătălin Ardelean)

2. Ştefania Sălăjan (Cătălin Ardelean)

Zvenyák Johanna, Vlad Negru (Alexandru Stanciu)

3. Briana Bălan, Héjja Irisz Hanna (Cătălin Ardelean)

4. Héjja Dávid (Alexandru Stanciu)

5. Alex Maier (Alexandru Stanciu).

Pesek Attila

Cookie