×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Madármegfigyelés, kirándulás

2012.05.03 - 07:21
Megosztás:
Madármegfigyelés, kirándulás

A hosszú hétvégén a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya madármegfigyelő terepjárást szervezett Avasújváros környékén.

 

A hosszú hétvégét kihasználva a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya madármegfigyelő terepjárást szervezett a muzsdaji vasúti megálló és az Avasújváros melletti Fürdő-tó menti erdei szakaszon, valamint a tó környéki ligetesekben, tudtuk meg Pauliuc Csillától, az egyesület szóvivőjétől. Április-május fordulóján már megérkeznek az utolsó vándormadarak is, elsősorban ezeket a fajokat figyelték az ösvények bejárása során. A 41 résztvevő (32 diák, 9 felnőtt) négy csoportjának mindegyike hallott utolsó érkezőket, mint sárgarigót, tövisszúró gébicset, a kakukk mindenhonnan hallatta jellegzetes énekét. Összesen több mint 20 fajt észleltek, melyek közül a legemlítésreméltóbb az a 3 billegető cankó, melyek a tóparton szaladgálva vadásztak élelmükre.

 

Új ismereteket szereztek

Az útba eső bentonit bányánál a fiatalok kőzettani ismereteiket is bővítve ennek a kőzetnek a képződéséről és annak hasznosításáról hallhattak pár perces ismertetőt. Az erdei úton mindenki elszörnyülködve tapasztalta, hogy a falu vagy a tóparti vendéglő hulladékait, főleg a pillepalackokat az erdőbe hordja. A terepjárás délben fehér asztalnál elfogyasztott közös ebéddel ért véget, mely Lakatos László ny. mérnök ajánlata és anyagi támogatása révén valósulhatott meg, melyért ez úton mondunk köszönetet.

Cookie