×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Madármegfigyelés, kirándulás

2012.05.03 - 07:21
Megosztas :
 • Madármegfigyelés, kirándulás

  A hosszú hétvégén a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya madármegfigyelő terepjárást szervezett Avasújváros környékén.

   

  A hosszú hétvégét kihasználva a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya madármegfigyelő terepjárást szervezett a muzsdaji vasúti megálló és az Avasújváros melletti Fürdő-tó menti erdei szakaszon, valamint a tó környéki ligetesekben, tudtuk meg Pauliuc Csillától, az egyesület szóvivőjétől. Április-május fordulóján már megérkeznek az utolsó vándormadarak is, elsősorban ezeket a fajokat figyelték az ösvények bejárása során. A 41 résztvevő (32 diák, 9 felnőtt) négy csoportjának mindegyike hallott utolsó érkezőket, mint sárgarigót, tövisszúró gébicset, a kakukk mindenhonnan hallatta jellegzetes énekét. Összesen több mint 20 fajt észleltek, melyek közül a legemlítésreméltóbb az a 3 billegető cankó, melyek a tóparton szaladgálva vadásztak élelmükre.

   

  Új ismereteket szereztek

  Az útba eső bentonit bányánál a fiatalok kőzettani ismereteiket is bővítve ennek a kőzetnek a képződéséről és annak hasznosításáról hallhattak pár perces ismertetőt. Az erdei úton mindenki elszörnyülködve tapasztalta, hogy a falu vagy a tóparti vendéglő hulladékait, főleg a pillepalackokat az erdőbe hordja. A terepjárás délben fehér asztalnál elfogyasztott közös ebéddel ért véget, mely Lakatos László ny. mérnök ajánlata és anyagi támogatása révén valósulhatott meg, melyért ez úton mondunk köszönetet.

  Cookie