×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
18 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Magán egészségügyi intézmények is részt vehetnek a rezidensképzésben

2019.12.11 - 14:33
Megosztás:
 • Magán egészségügyi intézmények is részt vehetnek a rezidensképzésben

  Magánkórházak és akkreditált magánegyetemek is részt vehetnek a rezidensképzésben - erről szóló sürgősségi rendeletet fogadott el kedden a kormány.

   

  A rezidensképzés megszervezéséről szóló törvényt módosító sürgősségi rendelet értelmében a rezidensképzés regionális szinten zajlik az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzést nyújtó egyetemi központokban. A képzésben továbbá a családorvosi rendelők, a saját egészségügyi hálózattal rendelkező minisztériumokhoz tartozó kórházak, a helyi hatóságok ügykezelésében álló kórházak, valamint a megfelelő körülményeket biztosító magán egészségügyi intézmények és az orvosi, fogorvosi és gyógyszerészképzést nyújtó akkreditált magánegyetemek is részt vehetnek.

   

  "Így mindazok, akik 60 százalék fölötti eredményt értek el a rezidensvizsgán, részt vehetnek a képzésben" - fogalmaz az egészségügyi minisztérium szerdai közleménye, hozzátéve, hogy rekordszámú, az eddigi becslések szerint 7159 rezidensorvos kezdheti el a képzést. A minisztérium azt reméli az intézkedéstől, hogy hozzájárul az egészségügy terén tapasztalható munkaerőválság megoldásához.

   

  Eredetileg 3960 rezidensi helyet hirdettek meg orvosi szakon, így több mint 900 végzős nem került volna be a rendszerbe, noha a rezidensvizsgán megkapták az átmenőjegyet. Az új rendelkezésnek köszönhetően őket is bevonják a rezidensképzésbe - részletezi a minisztérium, hozzátéve, dolgoznak azon, hogy a fogorvosi és a gyógyszerészi helyekre pályázók közül is valamennyi erre jogosult helyhez jusson.

   

  A helyek elosztásával kapcsolatos kommunikáció gördülékenyebbé tétele érdekében az egészségügyi minisztérium létrehoz egy munkacsoportot, amely a szaktárca, illetve a rezidensképzésben részt vevők képviselőiből áll majd - derül még ki a közleményből.

  Cookie