×
2020. 08 05.
Szerda
Krisztina
29 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Magángyűjtők képeiből nyílt tárlat

2019.06.05 - 14:04
Megosztás:
 • Magángyűjtők képeiből nyílt tárlat

  Két Szatmárnémetiben élő gyűjtő — Erdei Péter és Palfi Cornel — magángyűjteményében található portrékból nyílt tegnap kiállítás a Vécsey-ház (Libertăţii tér 19. szám) egyik kiállítótermében.

  Tóth Zoltán muzeológus, a kiállítás szervezője a megnyitón elmondta, hogy Szatmárnémetiben nagyon sok műgyűjtő van, akik nagyon értékes festményeket és más képzőművészeti alkotásokat birtokolnak, ezeket a műveket viszont nagyon kevesen láthatják, ezért gondolt arra, hogy szervez egy kiállítást, amelyen két magángyűjtő tulajdonában lévő portrékat mutatnak be a nagyközönség számára, és ha majd mások is úgy gondolják, hogy a nyilvánosság elé akarják vinni a tulajdonukban lévő képzőművészeti munkákat, akkor annak feltételeit is megteremtik.

  A mostani kiállításon a tizennyolcadik és a tizenkilencedik században, nagyobb részben pedig a huszadik században készült festmények láthatók. Muhi Sándor művészettörténész, képzőművész ismertette a kiállított képeket és azok keletkezésének történetét. Olyan képeket láthatnak az érdeklődők, amelyek stílusukban és értékeikben is kiemelkedők, és nagy kár lenne, ha ezeket az alkotásokat nem szemlélhetnék meg a művészetet kedvelők. Muhi beszélt arról, hogy Szatmárnémetiben körülbelül százhúsz éves múltja van a festészetnek, ez idő alatt aránylag sok jó festő tevékenykedett és alkotott maradandó műveket. Sok érdekes történetet lehetne elmesélni; Muhi arra hívta fel a figyelmet, amikor 1847-ben Mezei József megfestette Petőfi portréját; ez a kép jelenleg a Budapesti Irodalmi Múzeumban található. Muhi ismertetett olyan történeteket, amelyek a tizennyolc-tizenkilenc-huszadik századi szatmári művészek munkájáról, közös tevékenységeikről szólnak. Végül bemutatásra kerültek a kiállított művek, szó esett azok alkotóiról és keletkezésük körülményeiről. A résztvevők megtekinthették a kiállított anyagot; mindazok, akik kíváncsiak a tárlatra, a Vécsey-ház nyitvatartási rendjének megfelelően a következő időszakban megtekinthetik.

   

   

  Elek György

   

  Cookie