×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
27 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Magyarok Kenyere — idén is segíteni akarnak

2019.07.31 - 10:13
Megosztas :
 • Magyarok Kenyere — idén is segíteni akarnak

  A Szatmári Gazdák Egyesületénél már 1300 kg búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere program keretében, s továbbra is várják a felajánlásokat — a lisztet idén is rászoruló magánszemélyek és civil szervezetek megsegítésére fordítják, de a kenyérszentelés sem marad el.

  Tegnap sajtótájékoztató keretében számolt be Kui Zsolt Attila, a Szatmári Gazdák Egyesületének elnöke és Nagy-Laszkó István titkár az egyesület vezetőségében történt személycserékről, valamint az idei Magyarok Kenyere program jelenlegi állásáról, illetve célkitűzéseiről. Mint elmondták, az egyesület vezetését évek óta ellátó dr. Hégető Levente életkorára való tekintettel úgy érezte, hogy „fiatalítani kell”, és bő egy hónappal ezelőtt visszavonult a tisztségből — a stafétát Kui Zsolt Attila (aki egyben a Szilágysági Gazdák Egyesületének ügyvezető igazgatója is) vette át, az alelnöki tisztséget pedig Fülöp Tihamér.

  „A nyár derekának egyik legfőbb feladata a Magyarok Kenyere program lebonyolítása, és a Szatmári Gazdák Egyesülete tavaly igazán kivette a részét a jótékonysági kezdeményezésből, hiszen a felajánlásokból nem kevesebb mint 4 tonna búza gyűlt össze — a liszt egy jelképes mennyiségéből az egyesület új kenyeret készíttetett, amelyet az augusztus 20-i ünnepség keretében nm. és ft. Schönberger Jenő püspök áldott meg a székesegyház előtt, a többit pedig négykilós zacskókba csomagolva és a Máltai Szeretetszolgálatot vezető Pallai Kristóf segítségét kérve eljuttatták a rászorulóknak. Segítség is, jó értelemben vett adomány is és egyfajta törődés is volt ez, hiszen sajnos rengeteg a kisnyugdíjas, a létminimum szintjén tengődő, sokgyermekes család — idén pedig ugyanezt a megkezdett utat szeretnénk folytatni, annyi különbséggel, hogy terveink szerint a lisztet most nagyobb, 25–50 kilós kiszerelésekben osztjuk majd szét. Természetesen az augusztus 20-i új kenyér megszentelése sem marad el, s ha lehetséges lesz, szeretnénk olyan ünnepélyes alkalommá tenni az eseményt, mint amilyen például Nagyvárad központjában. Eddig már 1,3 tonnányi búza gyűlt össze, s a felajánlásokat elvileg augusztus 15-ig várjuk, de persze aki utána jelentkezik, azt sem küldjük el” — magyarázza Kui Zsolt Attila. Jelentkezni egyébként az egyesület székhelyén, Szatmárnémetiben, a Vasile Lucaciu (Árpád) utca 8. szám alatt, a 0743–567109-es (Kui Zsolt Attila), a 0749–520465-ös (Fülöp Tihamér), a 0721–956795-ös (Kiszner Csaba), valamint a 0766–306845-ös (Koncz Zoltán, Mezőterem) telefonszámon lehet.

  A Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezés nyolc évvel ezelőtt indult el sikerútjára, s a program keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetek között. A kezdeményezés 2011-ben az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületei Szövetségének köszönhetően jött létre, a Szatmári Gazdák Egyesülete pedig öt évvel ezelőtt csatlakozott a már első alkalommal nagy népszerűségnek örvendett kezdeményezéshez — amelynek támogatottsága azóta is évről évre növekszik, hiszen Kárpát-medence-szerte egyre több gazdálkodó érzi azt, hogy részt kell vennie a programban, ugyanis a búzaösszeöntés jelképes aktusa nagyon sok ember tevékenységét és akaratát fejezi ki, jelezve, hogy a program nem csak szavak szintjén él, hanem cselekvésben, segítő cselekvésben nyilvánul meg.

  Cookie