×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Majd' 50 000 belépő

2021.08.02 - 19:24
Megosztás:
Majd' 50 000 belépő
Többórás várakozás, több kilométernyi kocsisorok, közel 50 000 belépő utas — elképesztő forgalmat bonyolítottak hétvégén a szatmári határátkelők.

Hosszú évek (de talán egy évtized) óta nem volt példa akkora tumultusra a Szatmár megyei határátkelőknél, mint a hátunk mögött hagyott hétvégén — szombaton és vasárnap 49 772 utazó lépett be az országba a petei és a csanálosi átkelőknél (s ha hozzászámoljuk a sokkal lazább pénteket a maga 13 000 utasával, akkor meghaladja a 60 000-et is), csak vasárnap 29 794-en. E számok tükrében nem is lehet csodálkozni, hogy a várakozási idő adott pillanatban meghaladta a négy órát is, a kígyózó kocsisorok pedig Magyarország területén Komlódtótfaluig, illetve Vállajon a katolikus templomon túl értek, ráadásul az áldatlan állapotokat tovább bonyolította, hogy a Nyírábrány–Érmihályfalva átkelőnél hosszabb áramszünet is volt, így arra sem volt értelme kerülni. S bár a román határrendészek fel voltak készülve a megnövekedett forgalomra, ez az utasszám őket is kemény kihívás elé állította. Meglátásuk szerint több tényező is közrejátszott ebben: egyrészt a szabadságkezdő augusztus 1-je vasárnapra esett, ezért nagyon sokan már szombaton elindultak, másrészt a lazább beutazási feltételeknek köszönhetően sokkal többen jöttek haza most, mint más évek ezen időszakában (olyanok, akik sem húsvétra, sem karácsonyra nem tudtak hazajönni), harmadrészt pedig a belépést (bármennyire operatívan zajlik is) lassítják a járványügyi ellenőrzések is. És hogy miért mindig csak a petei és csanálosi átkelőnél van torlódás, miközben a határszakasz többi átkelőjénél (Nagylakot leszámítva) nincs? „Mert Mátészalkáig vezet az autópálya. Fél Erdély, egész Észak-Románia, Moldva — és nem csak — utasforgalma hozzánk, Petére fut be. Az utóbbi időben egyre nagyobb számban érkeznek olyan autók (Brassó, Maros, Szeben, de Galaţi, Konstanta stb. megyeiek is), amelyek eddig soha nem itt léptek be, de most hozzánk vezeti őket az autópálya” — mondják a határőrök.

Két hónap alatt 3500 hamis igazolás Peténél
Tovább zajlik a nyomozás és tovább dagad a botrány a petei vámban működő oltóponton gyártott hamis igazolványok ügyében — újabb gyanúsítottakat, köztük még egy asszisztensnőt állítottak elő.
Zavarók a lezárások
Ha egy utca le van zárva, az mindig zavart kelt a közlekedők körében, az emberek akkor is hajlamosak elfelejteni, hogy nem fognak tudni behajtani egy utcába, ha korábban már tájékoztatva voltak, hogy lezárás lesz. Így történt ez csütörtökön Szatmárnémetiben, ahol az A. I. Cuza Vodă volt aszfaltozás miatt lezárva.
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Cookie