×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Már tavaly január elején meghalt egy amerikai beteg a Covid-19 miatt

2021.09.05 - 18:55
Megosztás:
Már tavaly január elején meghalt egy amerikai beteg a Covid-19 miatt
Előbbre hozták az amerikai egészségügyi hatóságok az ország első Covid-19 miatti halálozásának dátumát: már tavaly január 9-én elhunyt egy kansasi beteg.

A 78 éves Lovell Brown hetekkel az előtt halt meg, hogy az első igazolt, az új típusú koronavírushoz köthető megbetegedést azonosították volna az Egyesült Államokban - írta a LiveScience.com tudományos-ismeretterjesztő portál a The Mercury Newsra hivatkozva.

Eredetileg Brown halotti bizonyítványán a halál okaként a stroke-ot és a krónikus tüdőbetegséget jelölték meg. 2021. májusában azonban frissítették az okmányt, és Covid-19 tüdőgyulladásra javították a halálokot.

Ezzel Brown esete lett az első dokumentált Covid-19 miatti halálozás az Egyesült Államokban. Korábban úgy tudták, az első haláleset 2020. február 6-án történt a kaliforniai San Joséban.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) hivatalos Covid-19-oldala szerint már 19 haláleset történt 2020 januárjában, Browné volt az első.

A kansasi WIBW hírportál szerint az állam egyészségügyi hatósága egyetlen Covid-19 miatti halálesetet említ 2020. januárjából, a következő eset két hónappal későbbi.

Nem tudni, pontosan miért változtattak Lovell Brown halotti bizonyítványán, és azt sem, milyen bizonyíték alapján jelölték meg a Covid-19-et halálokként. A család csak a héten értesült a változásról, bár már rég gyanították, hogy rokonuk a koronavírus okozta betegségben halt meg.

Brown halála előtt fejfájást, lázat, hasmenést és testszerte jelentkező fájdalmat tapasztalt. 2019 karácsonyakor a család emlékei szerint azt mondta, kedvenc ételeinek nem érzi az ízét. Ahogy levegőért kezdett kapkodni, kórházba vitték, egy hetet töltött az intenzív osztályon, mielőtt meghalt.

MTI

 

A favipiravir felírható a járóbeteg-rendszeren keresztül az enyhébb tünetekkel rendelkező Covid-betegeknek
A kormány sürgősségi rendelettel jóváhagyta, hogy a betegség enyhébb formáiban szenvedő Covid-pácienseknek a járóbeteg-szolgáltatáson keresztül, otthoni kezelésre fel lehessen írni a favipiravir gyógyszert - jelentette be Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter.
Covid-19: ezeket éltük túl mostanáig
Kína régebb óta, de Európa és a világ is több mint másfél éve nyögi a koronavírus-járvány terheit. Mintha a betegség és a megszorítások nem lennének elégségesek, terjednek az összeesküvés-elméletek is, sok világvégejóslatot vészeltünk át 2020 márciusa óta.
Iohannis: a koronavírus-világjárványt a félretájékoztatás járványa súlyosbította az elmúlt időszakban
A koronavírus-világjárványt a félretájékoztatás járványa súlyosbította az elmúlt időszakban - jelentette ki Klaus Iohannis államelnök hétfőn, a fővárosi Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szervezett tanévnyitó ünnepségen.
Cookie