×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Marcel Ciolacu szerint bűntett a halasztható beutalások és műtétek felfüggesztése

2021.10.06 - 13:11
Megosztás:
Marcel Ciolacu szerint bűntett a halasztható beutalások és műtétek felfüggesztése
Bűntettnek nevezte egy szerdai Facebook-bejegyzésben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy az egészségügyi minisztérium felfüggesztette az állami kórházakban a halasztható beutalásokat és műtéteket.

Marcel Ciolacu felkérte a két házelnököt, Anca Dragut és Ludovic Orbant, sürgősen hívják össze a parlament összevont házbizottságát, hogy tűzzék napirendre a 'Florin Cîţu kudarcos kormányzásának utolsó óráiban hozott képtelen döntés' hatályon kívüli helyezését.

A politikus szerint a halasztható kórházi beutalások és műtétek elnapolása több ezer romániai páciens 'szándékos halálra ítélését' jelenti. 'Nem elég, hogy a rákbetegek több mint másfél éve nem férnek hozzá a kezeléshez, és a 2019-ben diagnosztizáltak 88 százaléka egy év leforgása alatt meghalt. Most gyakorlatilag megfosztották a románokat az egészség élethez való alkotmányos joguktól' - írta bejegyzésében Marcel Ciolacu.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár hétfőn jelentette be, hogy az állami kórházaknak át kell ütemezniük a következő 30 napban minden halasztható műtétet, a megyei közegészségügyi igazgatóságok pedig a koronavírusos betegek kezelésére fogják átcsoportosítani a felszabaduló kórházi ágyakat és szakszemélyzetet.

Az erről szóló rendelet nem vonatkozik a sürgősségi esetekre, az állapotos nőkre, illetve a rendszeres kezelésre, vizsgálatra, illetve beavatkozásra szoruló (például rákkal, cukorbetegséggel kezelt) betegekre.  AGERPRES

GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
A háziorvosok is végezhetnek majd koronavírusteszteket
Az egészségügyi minisztérium lehetőséget fog biztosítani a háziorvosoknak koronavírustesztek elvégzésére és a fertőzött betegeik kezelésére. Erről pénteken egyeztetett a Háziorvosok Országos Társaságának képviselőivel Alexandru Rafila tárcavezető.
Cookie