×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Gong

Március 27. — színházi világnap

2021.03.27 - 08:52
Megosztás:
Március 27. — színházi világnap
A 2021-es évben Helen Mirren, az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert angol színésznő írta a színházi világnapra megfogalmazott üzenezet, aki számos színházi, filmes szerepével aratott sikert.

 

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a színházi világnap. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet — és tágabb értelemben a kultúra — fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket.

A 2021-es évben Helen Mirren, az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert angol színésznő írta a színházi világnapra megfogalmazott üzenezet, aki számos színházi, filmes szerepével aratott sikert. A királynő című filmben nyújtott alakításával elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

„Nehéz idők járnak az előadó-művészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett.

Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal.

A jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.

Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.

Már alig várom ezt a pillanatot!”

Fotó: thetimes.co.uk

Több nézőt fogadhatnak
A járványhelyzet enyhülésével, az esetszámok csökkenésének köszönhetően a színházban félházzal játszhatják az előadásokat, tájékoztat a Harag György Társulat.
Májusban újra várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház
A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részleges feloldása után májusban ismét várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölte kedden az MTI-vel az intézmény.
„A tánc maga a szabadság”
Ma van a tánc világnapja, ebből az alkalmából Ary Dalma egykori sporttáncost a tánc fontosságáról, az ember életében betöltött szerepéről és a vele járó pozitívumokról kérdeztük.
Cookie