×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Márciusi tennivalók a kertben!

2013.02.26 - 10:35
Megosztás:
Márciusi tennivalók a kertben!

A naptár szerint hamarosan beköszönt a tavasz, ezért az elkövetkező hetekben az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák.

 

A fűmagvetéshez (április végétől) előkészíthetjük a talajt, melyhez meg kell tisztítani a gyepet a lomb- és egyéb téli „maradványoktól", különben a fű rothadásnak indul. Csak az első nyírás után végezzük el a levegőztetést, mert akkorra a gyökerek már megfelelően besűrűsödnek. A virágok és cserjék téli takarását eltávolíthatjuk. Nem feltétlenül szükséges a tavaszi nagytakarítás a kertben. A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni. Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben végezzük el a március végi kihajláshoz - így erősebb hajtásokat hoznak. Itt az ideje a balkonnövények, dézsás- és cserepes növények átültetésének, ha nem kell átültetni, akkor 1-2 cm friss földet helyezzünk rá.

Zöldségek

El lehet vetni a spenótot, zöldborsót, sárgarépát, hónapos retket, hagymát, salátát, petrezselymet. A vetés után elszaporodott gyomnövényeket virágzás előtt feltétlenül el kell távolítani. Megjelennek az első csigák, az összegyűjtés jó és természetes növénykímélő módszer. Kapával vagy más talajlazítóval fel kell lazítani a földet. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például lestyán, citromfű vagy mezei sóska már szabadföldbe ültethetjük. A gumós és gyökérnövények, például a csicsóka vagy a torma és a hónap második felétől a korai burgonya éppúgy ültethető a fagymentes földbe.

Gyümölcsöskert

Itt az ideje az ültetésnek, az már elültetett fák esetében még mindig van lehetőség a gyümölcsfák metszésére. Az újonnan ültetett gyümölcsfáknál végezzük el az alakító metszést. Rákos és fagyott sebeket a keményebb fagyveszély elmúltával ki kell vágni, és szakszerűen le kell kezelni. A szamócaültetvényt virágzás előtt meg kell tisztítani a beteg levelektől anélkül, hogy a növény szívleveleit megsértenénk, a növények között lazítsuk fel a talajt.

Növényvédelem

Legkésőbb most van itt az ideje, hogy megkezdjük a harcot a kártevők ellen a gyümölcsösben. Teremtsünk ideális életfeltételeket növényeinknek. Megfelelő termőhely, elegendő tápanyag, és a növény elég erős lesz a kártevők elleni védekezéshez. Levendulát ültessünk a rózsák közé jó vízáteresztő talajba, a levéltetű ellen. Márciusban kell elbánni a levéltetvekkel az áttelelt dézsás növényeknél. Levéltetű ellen ajánlatos a szappanos lemosás (1 L víz, 1 evőkanál kenőszappan).

 

Cookie