×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Második nekifutás — jövő héten

2019.08.19 - 09:20
Megosztas :
 • Második nekifutás — jövő héten

  A megszokott menetrendtől eltérően az írásbeli vizsgákkal rajtol el a 2018/2019-es tanév pótérettségi vizsgasorozata jövő héten. Elsőként román nyelv és irodalomból írásbeliznek.

  Az őszi vizsgasorozat keretében román nyelv és irodalomból jövő szerdán, augusztus 21-én, anyanyelvből 22-én, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 23-án, a választott tantárgyból pedig 26-án írásbeliznek a diákok. Augusztus 27-én és 28-án kerül sor a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgára, 29-én anyanyelvből szóbeliznek a tanulók, augusztus 30-án és szeptember 2-án a digitális kompetenciáik felmérésére kerül sor, szeptember 2-án és 3-án pedig az idegen nyelv szóbeli zajlik. Az eredményeket szeptember 3-án 12 óráig közlik, és ugyanaznap 16 óráig fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket szeptember 7-én hozzák nyilvánosságra.

  Országszerte az idei végzősök 75,5%-a ment át a június–júliusi érettségi vizsgán az óvások elbírálása után. Szatmár megyében az 1976 beiratkozott végzős közül 1344-nek sikerült oklevelet szereznie, ezzel az országos átlagnál gyengébb, 68,02 százalék volt a sikerességi arányuk. A szatmári frissen végzettek egyébként jóval jobban teljesítettek, mint a korábbi években elballagott vizsgázók, hiszen az idei maturandusoknak a 73,25 százaléka volt sikeres, míg a korábbi években végzett érettségizők átmenési aránya 23,56 százalék volt.

  A vizsgafeltételek egyébként ebben a hónapban sem változnak, ugyanolyan körülmények közt vizsgáznak a diákok, mint az idei első érettségin. A törvény értelmében a korábbi érettségi vizsgákon elért 5-ösnél nagyobb osztályzatokat elismerik, így a június–júliusi szesszió folyamán már vizsgázottaknak és az előző években végzetteknek megvan a lehetőségük arra, hogy csak azokból a tantárgyakból bizonyítsanak újra, amelyekből javítaniuk kell vagy muszáj.

  A diákok egy kék színű írószerrel és a személyi igazolványukkal, valamint egy palack vízzel léphetnek be a vizsgahelyiségekbe. Ha azonban a felvigyázók mégis egyéb tárgyakra, „puskákra” bukkannak a diákoknál, attól függetlenül, hogy használták-e azokat, kizárják őket a vizsgákról, legközelebb pedig csak 2021 júniusában próbálkozhatnak újra, addig nincs joguk az érettségin való részvételre, hiszen a szabály kimondja: két egymást követő vizsgasorozatot ki kell hagyniuk.

   

  Cookie