×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
22 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Olvasó hangja

Maszk, nem maszk…

2020.05.15 - 12:45
Megosztás:
Maszk, nem maszk…
Nem is igazán akartam írni erről a rohadt helyzetről, mert úgyis mindenki szak-ért, de kaptam egy e-mailt egy régi barátomtól Szobról (HU), aki amellett, hogy igazi sportember (fekvőbiciklizik hosszú távon) egyben igazi szakember: katasztrófavédelmi és munkavédelmi szakmérnök, harcjármű-üzemmérnök, NATO-képesítéssel katonai vonalon, főiskolai előadó stb., csillagokkal a vállán.

Nos, ez a hozzáértő ember írt egy cikket — inkább baráti információt — a maszknak az ő mibenlétéről. Nem kértem tőle engedélyt, ezért nem idézhetem ide a teljes szöveget, de a fontosakat összeszedtem.

Az egészséges embernek nem kell a maszk. Mégpedig azért nem, mert a maszkok 99%-a nem véd meg a fertőzéstől, sőt, ha nem megfelelően használod (például egyszer használatos maszkot többször felhasználsz, lehúzogatod az arcodról, majd újra felhúzogatod, zsebre teszed, hazaviszed és leteszed, netán odaadod másik családtagodnak, vagy véletlenül felveszi, mert egyforma, és sorolhatnám…), akkor árt a viselése, és növeli a fertőzés kockázatát.

Aki feleslegesen visel maszkot, az olyanok elől veszi el, akiknek tényleg kellene. Nincs elég maszk az egész világon. Az épeszű ember tudja, hogy ez van, de azt nem tudja, hogy miért van ez. Mert a maszkoknak ugyanúgy van szavatossági idejük, és nem lehet felhalmozni azokat évekkel korábban, hogy aztán majd szükség esetén (évek múlva) felhasználjuk. A maszk nem babkonzerv, de nem is vécépapír… Ehelyett azt lehet csinálni, hogy gyárakat átállítani maszkgyártásra. Ez időbe telik, és ezért tény, hogy akadozások vannak a maszkellátásban mindenhol a világon. Jönnek tehát a maszkok, de a hiányt fel kell oldani. Azt pedig úgy lehet megtenni, ha az, akinek nem kell, nem visel, nem veszi el a profi, azaz gyári maszkokat azok elől, akiknek tényleg kellene.

A maszk nem véd meg semmitől? Ezt az információt is elégszer szajkózták mindenütt. Azért így, mert másként nem érti meg az átlagember. Ha azt írod le, hogy a maszk csak egy „kicsit véd”, százból mindig lesz 10–20 olyan, aki azt mondja, hogy „ja, ha kicsit véd, akkor én inkább felteszem, nem árthat”. Hallottunk ilyet is, nem is egyszer. Pedig árt, lásd előbb. Szóval leegyszerűsítve: a maszk nem véd. A laikust nem védi, mert a laikus nem tudja, hogyan kell használni, nem tud eleget beszerezni (hogy minden használat után eldobja, és újat vegyen fel, nem veszi tudomásul, hogy mellette kiegészítőket is kellene használni (arcvédelem és ezen belül szemvédelem, fertőtlenítés, mégpedig nemcsak a kéz, hanem a ruházat egyéb részei esetében is, a haj és arcszőrzet védelme… és sorolhatnám). Ha ezeket leírjuk neki, akkor ugyanúgy, ahogyan a szerződésekben az apró betűs részt, átugorja. Azaz a laikus felteszi a maszkot, és azt hiszi, hogy védve van, ezzel a „hamis biztonságérzet” esete áll elő, amiről biztosan hallottál. A nem megfelelően viselt maszk ezért is árt többet, mint amennyit használ.

Maszkot viselni nem tilos. Soha senki nem mondott ilyet. Ha van maszkod (mert csináltál magadnak), akkor viseld, amíg az arra alkalmas állapotban van! Ha megnyugtat, viseld! Ha a gyereket megnyugtatja, adj neki, hadd játsszon felnőttet, hadd érezze, hogy ő is részt vesz a küzdelemben. De mindig legyen a szemed előtt, hogy egy dolog a profi maszk megfelelően viselve, és más dolog a kényszerből készített, „háztáji” változat. Ezzel nem akarom leszólni a kézzel készített maszkokat, mert mindenki, aki ilyeneket csinál, superman, illetve többnyire superwoman, és minden tiszteletem az övék. Ezek a maszkok nagyon nagy szerepet játszanak akkor, amikor a fertőzés átadását kell megakadályoznunk. Ezért ha tudsz odahaza gyártani, és nem csak magadnak, és ezzel azt érzed, hogy segíthettél másoknak, akkor csinálj és osszad! De megfelelően, mosható és vasalható anyagból legyen, egy személynek csinálj többet, hogy legyen legalább három, és oktasd ki az illetőt, hogy miként kell használni! Adj egy kis használati utasítást a maszkhoz! Elég pár egyszerű mondat.

Magyarországon nem kötelező maszkot viselni. A szlovákoknál például kötelező. Mindenkinek. Március 21-e óta Szlovákiában szájmaszkot, kendőt vagy valamilyen sálat hordania kell mindenkinek, aki az utcára menne. De a mostani helyzet szerint 15-étől nálunk is, zárt térben. Rákényszerítik a lakosságot, hogy viseljen maszkot, de nem adnak, és megvenni drága (ígérnek a szegényebbeknek, de vajon hogyan állapítják meg, kimennek a templom elé?), ezt tudják is, és ezért odabiggyesztik a kendőt-sálat kiegészítést. Így boldog-boldogtalan viseli az utcán a többnapos, sőt, lassan már többhetes, retkes maszkokat meg a semmit nem érő kendőket és sálakat, amiket tuti, hogy a többség nem kezel rendesen (nem mossa minden használat után, nem tárolja elkülönülten a ruházattól… satöbbi). Közben meghaladta az elhunytak száma az ezret… Ennek több oka is lehet, de az egyik fő ok, hogy az emberek azt hiszik, a maszk, a kendő meg a sál megvédi őket…

Egy dolgot el kell ismerni: a maszk, kendő és sál viselése kényelmetlen, anélkül meg megbüntet a rendőr, ezért talán valamennyire visszatartja a lakosság egy részét a kimászkálástól. És azt is el kell ismernünk, hogy az idősávok bevezetése, azaz a 65 év felettiek kijárásának korlátozása — bár kellemetlen — zseniális ötlet.

Az is teljesen helytelen, ha politikus maszkban mutatkozik. Láttuk Ludovic Orban miniszterelnököt motyogni egy szimpla zöld maszkban, amit percenként felhúzogatott-elrendezett. Demonstratíve, hogy lássuk, de a fentiek szerint rossz példát mutatva. De ki szólna neki?

És igen, van sorrend a maszkok juttatásában. Ebben a dologban nincs demokrácia. Az kap először maszkot, akinek viselni kell, és a többségnek továbbra is a távolságtartás, azaz a „maradj otthon” a legjobb megoldás.

Zárásul a kölcsönvett okosságok után annyit, hogy ha egy maszkot egyszer feltettünk, két óra után cserélni kell, azonnal bedobni a kukába, és utána kezet mosni. Ha olyan maszkunk van, amit nem húzunk fel az orrunkra is, semmit nem ér. Ha nincs a kis fémcsík benne, hogy ráhajlítsuk az orrunkra, feleslegesen hordjuk. Az úgynevezett profi maszk használata is időhöz van kötve, a legkomolyabb fajtában lehet szűrőbetétet cserélni, de csakis kesztyűben, és azt a kesztyűt is a kicserélt betétekkel együtt el kell dobni, majd fertőtleníteni, kezet mosni, új kesztyűt felvenni. Kész tortúra, kimondottan egészségügyi személyeknek való.

És láttam egy palit, aki vitézkedve a pénzével beült a teraszra, és egy kézzel lehúzgálva a drága, Kínából rendelt profi, szűrös maszkját iszogatta a sörét. Egészségére!

Utóirat: A közegészségügyi szakértők az 1918. évi spanyolnátha óta nem változtattak a légzőszervi betegségek elkerülésére vonatkozó szokásos ajánlásokon — ez volt a történelem egyik legsúlyosabb pandémiája. Az alapok ugyanazok: biztonságos távolságot kell tartani az emberektől, szappannal és vízzel kezet mosni a vírusok, baktériumok elkerülése végett, az orrot és a szájat arcmaszkkal lefedni. Beszéd, köhögés és tüsszögés útján távoznak a folyadékcseppek, de még most is rejtély, hogy ezek hogyan viselkednek. A Whitingi Műszaki Iskola gépészmérnöki professzora, szakértő a folyadékdinamikában, úgy véli, hogy a folyadékcseppek további kutatása a koronavírus-átvitel kapcsán kulcsfontosságú lesz a pandémia leküzdésében.

Szerémy Péter

Maszksirató
Roppantul sajnálom, hogy a maszkviselés módija lecsengett. Lehet, hogy használata nem is gátolta a koronavírus terjedését, ezt még ma se tudják pontosan, lehet, hogy sokan meggazdagodtak a sok milliárd maszk forgalmazásán, lehet, hogy katasztrofális környezetszennyeződés történt az eldobálásukkal, de az is kétségtelen, hogy számtalan előnnyel is járt a viselésük.
Elismerést hozott a láthatatlanná tevő maszk
Az RMPSZ felhívására összesen 561 mesét küldtek be a kisdiákok, amelyek közül 146-ot A láthatatlanná tevő maszk című kötetben meg is jelentettek. Szatmár megyéből 23 kisdiák alkotása került be a könyvbe, melyet szerdán mutattak be Szatmárnémetiben.
Napi szinten döntenek  az iskolák besorolásáról
Már megszokhattuk, hogy a világjárvány idején semmi nem biztos, bár időnként észszerűek a rutineljárások.
Cookie