×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Még egy lépés a sípálya felé

2018.06.18 - 07:32
Megosztás :
 • Még egy lépés a sípálya felé

  Mindenki reményei szerint az utolsó „nagy” lépést is megtették a lunaforrási sípálya megvalósulása felé, és a 32 éves projekt most már valóban az utolsó szakaszához érkezett.

  A Szatmár Megyei Tanács, az Avasfelsőfalui Polgármesteri Hivatal és a kivitelező aláírta azt a 2,6 millió lej értékű szerződést, amelynek nyomán megépül az a Ţiganului patak vizét gyűjtő tó, amely ellátja majd vízzel a sípálya hóágyúit, illetve a teljes üdülőövezet vízellátását is biztosítja, de akár Avasfelsőfalu vízellátásába is „besegíthet”. A kivitelezőknek összesen nyolc hónap áll rendelkezésükre a munka elvégzésére: két hónap a tervezésre és fél év a vízgyűjtő és továbbvezető csatornák, a gyűjtőtó kiépítésére, a víztisztító és pumpálóállomások beszerzésére, felszerelésére és elektromos árammal való ellátására. Lunaforráson egyébként már ki van építve a szennyvíz- és az elektromos hálózat (igaz, ennek teljesítményét növelni kell annak érdekében, hogy a felvonó megkapja a végleges engedélyét), így ha a vízhálózat is kiépül, minden adott lesz a turisztikai létesítmények, szállodák, panziók, vendéglők építéséhez, kialakításához. Persze legfőképp a sípályának kell(ene) elkészülnie végre, mert bár a csodálatos és vadregényes vidék rengeteg kirándulót, túrázót vonz a sízés lehetősége nélkül is, ám mégsem annyit, hogy érdemes legyen olyan létszámban beindítani a vállalkozásokat, mint ahogyan azt az üdülőövezet megtervezésekor elképzelték.

  Igaz, a bő három évtized alatt sok mindent elképzeltek, sok minden teljesen másként alakult, mint ahogyan azt elképzelték, volt sok „üresjárat”, amikor hosszú éveken keresztül nem történt semmi, egy kupacnyi földet sem mozdítottak el a beruházás keretében, és sok minden meg is valósult. Kiépült az út, a szennyvíz- és az elektromos hálózat, elkészült a felvonórendszer, megérkeztek a hóágyúk is — aztán újabb „üresjárat” következett, igaz, nem feltétlenül a kivitelező hibájából, ugyanis a gyorsan cserélődő kormányok és miniszterelnökök korszakában meg kellett várni a pálya nyomvonalának letisztításához szükséges kormányhatározat megszületését. Merthogy az 5,4734 hektár erdőterület, amelyen lesiklanak majd, a nemzeti erdészeti alaphoz tartozik, amely lemondott ugyan róla, de egy ugyanakkora, erdősíthető területet kért cserébe, s ilyet nem volt egyszerű találni. Végül aztán elkezdődhetett a fakitermelés, a megtisztított területet átadták az építőnek, amely neki is kezdett a talajstabilizálási munkálatoknak, áprilisban azonban nem a bürokrácia, hanem maga a természet gördített, vagyis inkább csúsztatott akadályt: a sípálya nyomvonalának oldalfalán komoly földcsuszamlás volt. Ennek helyrehozását és megoldását követően a kivitelező nekikezdett a nyomvonal megépítésének — most pedig a vízgyűjtő tó megépítésének szerződését is aláírták. S ki tudja, talán még az a csoda is megtörténik, hogy ezen a télen már valóban le lehet siklani a lunaforrási sípályán.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie