×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Még egy szatmári áldozatot követelt a járvány

2020.04.20 - 17:25
Megosztás:
Még egy szatmári áldozatot követelt a járvány
Hatra emelkedett a koronavírus miatt elhunyt szatmári áldozatok száma, a hivatalosan nyilvántartott fertőzötteké pedig elérte a 45-öt. A rendőrök több házi elkülönítésből kilógót is fülön csíptek.

Újabb életet követelt megyénkben a pandémia, így már hatra emelkedett a koronavírus-fertőzésben elhunyt szatmáriak száma — a romániai járvány 415. áldozata lett az a 76 éves, Szatmár megyei nő, akit április 16-án, csütörtökön utaltak be a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályára, s aznapi mintavételét követően 17-én beigazolódott a Covid-19 fertőzés. Az idős nő — akinek kórtörténetében megjegyzik, hogy többszörös szervműködés-elégtelenségben, tágulásos kardiomiopátiában és szívelégtelenségben szenvedett — még ugyanaznap, április 17-én hunyt el az egészségügyi intézményben.

A közegészségügyi igazgatóság összesítése értelmében Szatmár megyében április 20-án, hétfőn már 45, igazoltan koronavírussal fertőzöttet tartottak hivatalosan nyilván, 305 személy volt intézményes karanténban, 737-en pedig házi elkülönítésben — utóbbiak közül azonban nem mindenki tartotta be az előírásokat s „kilógtak” az elkülönítésből: szombaton két személyt is nyakon csíptek a rendőrök s azonnal 14 napra intézményes karanténba szállították őket, saját költségükre, valamint 2000–2000 lejes bírságot is kiróttak rájuk, vasárnap pedig négy személy ellen indítottak bűnvádi eljárást fertőző betegségek terjedésének meghiúsítása vádjával.

Természetesen az utcára kilépettek ellenőrzése és bírságolása sem szünetelt a hét végén, okmány- és nyilatkozathiány vagy az ellenőrző szervek meglátása szerint rosszul kitöltött nyilatkozat miatt 59 szatmárit összesen 98 600 lejre büntettek.

Szabó Kinga Mária

 

 

GCS: 1490 új fertőzést igazoltak, 131 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1490 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel.
Hétfőn kezdődik a gyerekek tesztelése
Kezdődik a gyerekek noninvazív tesztelése. Szatmár megyében kilenc oktatási intézmény kivételével az igazgatótanácsok teljes mértékben a szülőkre bízták a nyáltesztek elvégzését, melyek eredményét azonban közölni kell, akár pozitív, akár negatív.
A háziorvosok is végezhetnek majd koronavírusteszteket
Az egészségügyi minisztérium lehetőséget fog biztosítani a háziorvosoknak koronavírustesztek elvégzésére és a fertőzött betegeik kezelésére. Erről pénteken egyeztetett a Háziorvosok Országos Társaságának képviselőivel Alexandru Rafila tárcavezető.
Cookie