×
2020. 09 22.
Kedd
Móric
25 °C
Derült
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.12 RON
100HUF = 1.34 RON
Olvasó hangja

Megalakult a Rákóczi Szövetség mikolai helyi szervezete

2020.03.01 - 10:16
Megosztás:
Megalakult a Rákóczi Szövetség mikolai helyi szervezete

A 30 éves Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában igyekszik lehetőségeit felhasználva segíteni a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar közösségek ügyét.

Ezen cél érdekében alakulhattak helyi szervezetek, iskolai és települési szinten, ami a későbbiekben lehetőséget ad a tanintézményben dolgozó pedagógusok számára, hogy programokat és különböző kulturális tevékenységeket szervezzenek a közösségben élő gyermekek számára.

A mikolai Gellért Sándor Általános Iskola pedagógusai megalapították a Rákóczi Szövetség mikolai helyi szervezetét, annak érdekében, hogy megragadhassák a szövetség által biztosított lehetőségeket, pályázatokat írhassanak, a magyar tagozaton tanuló gyermekek számára olyan anyagi és szellemi támogatást vehessenek igénybe, mely az identitástudatot, az anyanyelvápolást, a közösségfejlesztést, a magyarság értékeinek, hagyományainak, szokásainak megtartását eredményezi.

Csatlakoztak a szövetséghez az óvodapedagógusok, alsó és felső tagozatos tanárok. Tagokként Magyar Gabriella és Frei Csilla óvónénik, Barna Boglárka, Pricop Katalin és Barna Anna tanítónénik, valamint Vass Imola nyelvtanár és Sándor Gyula testneveléstanár. Tisztséget vállalt Szűcs Beáta óvónő mint gazdasági igazgató, Tasnádi Klaudia tanítónő mint alelnök és Orosz Zita tanítónő mint elnök.

Terveink közt szerepel, hogy minél több magyar család válassza a mikolai magyar oktatást egész pici kortól, hogy biztosítsuk a gyermekek számára a legoptimálisabb fejlődést anyanyelvi és közösségi szinten.

Ezt a folyamatot már elindítottuk, szétosztásra kerültek a község magyar családjaiban 2019-ben született gyermekek számára Babanaplók, ami a Gólyahír program keretén belül zajlott. Ezt követte az óvodás nagycsoportosok számára kiosztott Magyar Népmese című saját kiadványú mesekönyvek, amelyeket igen nagy örömmel fogadtak a kicsik. Ősszel ezek a gyermekek iskolakezdési támogatásban részesülnek, biztosítva számukra a szükséges tanszereket.

Szeretnénk minél változatosabb és érdekesebb programokat biztosítani a gyermekek számára határon túl, amelyekre a szövetség lehetőséget teremt, megragadni a pedagógusok továbbfejlesztésére szervezett képzéseket, amelyek által mindannyian gazdagodhatunk szellemi és morális téren egyaránt.

Orosz Zita, a szövetség helyi elnöke

Cookie