×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Megérkezett a hó és fagy, nem mindenki örül

2021.01.14 - 06:43
Megosztás:
Megérkezett a hó és fagy, nem mindenki örül
Tegnap reggel nagy pelyhekben hullt a hó Szatmárnémetiben, sokak nagy örömére, ám a következő napokra beígért igazi, télies időjárás és a fagy sokak — főleg az idősek, betegek és hátrányos helyzetű lakosok — számára komoly veszélyekkel járhat.

Szerda reggel havazásra ébredt Szatmár megye nagy része, a délelőtti órákban Szatmárnémetiben is nagy pelyhekben hullt a hó, a legkisebbek nagy örömére. Igaz, szánkózni még nem igazán lehetett, de a bátrabb szülők az apróságok unszolására csak elővették a havas élvezetek egyik legkedveltebb eszközét. A Károlyi úton is akadtak gyerkőcök, akiket szánkón húztak szüleik, de még többen, akik felhőtlenül örültek a hófehér pelyheknek, ugrabugráltak a járda havas részein, és lelkesen készítettek hógolyókat.

A havazásnak és a meteorológusok által a következő napokban Szatmár megyére is jósolt csípős mínuszoknak azonban nem örül mindenki: a fagyos időben ugyanis nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők és a kisgyermekek, a krónikus betegségekben szenvedők, a fizikailag vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok.

A betegeket, időseket megviseli

A szakemberek azt ajánlják, hogy a lakosok biztosítsanak legalább 19 fokot a hálószobában; használat előtt és alatt ellenőrizzék a fűtőrendszereket, hogy megelőzzék a tűzeseteket, illetve a szén-monoxid-mérgezést. Amikor elhagyjuk a lakásunkat, mindenképp viseljünk sapkát, öltözködjünk rétegesen!

A hidegben a legveszélyeztetettebbek az érelmeszesedésben, a magas vérnyomásban, a szívelégtelenségben, a légzési elégtelenségben, az asztmában szenvedők, továbbá a krónikus betegek — cukorbetegek, a pajzsmirigy megbetegedéseiben szenvedők, azok, akik gyulladáscsökkentőket szednek —, a csecsemők és kisgyerekek, az alkoholisták és a drogfüggők, a hajléktalanok és azok, akik rögtönzött fűtőalkalmatosságokat használnak.

Kihűléses halálesetek

Az állami intézményeken és civil szervezeteken túl a lakosoknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a kihűléses haláleseteket megelőzzük — az elmúlt években sajnos minden téli szezonra jutott ilyen tragédia Szatmár megyében. Mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre, elsősorban a magányosan élő idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra. Szakemberek szerint hidegben az ember nagyon gyorsan — akár percek alatt — kihűlés áldozata lehet, ezért különösen indokolt, hogy odafigyeljünk egymásra. Akinek idős, egyedül élő rokona van, az gondoskodjon a megfelelő ellátásáról, ha szükséges, a felügyeletéről! Ne hagyjunk a sorsukra a hideg időben magatehetetlen vagy akár ittasnak tűnő embereket sem! Aki ilyen esettel szembesül, hívja a 112-es segélyhívót!

A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság és a Máltai Szeretetszolgálat a rendszeres megfigyelés mellett január 15-én közös akció keretén belül veszi nyilvántartásba a szatmárnémeti hajléktalanokat, illetve szeretné meggyőzni őket arról, hogy vegyék igénybe a hajléktalanszállók szolgáltatásait. Ugyanakkor arra kérik a szatmárnémeti lakosokat, hogy amennyiben tudomásuk van olyan személyekről, akik hajléktalanként élnek, jelezzék azt minél hamarabb a 0751.200.703-as telefonszámon, hiszen komoly hőmérséklet-csökkenés várható az elkövetkező napokban.

Bumbuluţ Krisztina

A szerző felvételei

 

 

Cookie