×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Egészség

Meggyógyultak, a tesztjük mégis pozitív

2020.05.05 - 17:37
Megosztás :
 • Meggyógyultak, a tesztjük mégis pozitív
  Hamis pozitívak azok a tesztek, amelyek gyógyultaknál mutatták ki újra a koronavírust, nyilatkozta dr. Maria van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti programjának vezetője.

  Rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul a koronavírus-járvány kirobbanása óta. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) naponta feltünteti a honlapján a leggyakrabban feltett kérdéseket a vírussal kapcsolatban. Ezek közül talán a leggyakoribb, hogy el lehet-e kapni többször a fertőzést. A kérdésre még az orvostudomány sem tudja a választ, tény azonban, hogy a kérdés kapcsán számos tévhit született. Az elmúlt hónapban az a hír rázta meg a világot, hogy Koreában 141 gyógyultnak nyilvánított személynek lett ismét pozitív a tesztje, ahol jelenleg is tömegesen zajlik a lakosság tesztelése. A pozitív és egyben hamis eredmények magyarázatával az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti programjának vezetője, dr. Maria van Kerkhove szolgált egy, a BBC-nek (British Broadcasting Corporation) adott interjújában.

  A szakember szerint a gyógyulási folyamat természetes része, hogy egyes gyógyultnak nyilvánított személyeknél a PCR-tesztek (azok a tesztek, amelyekkel a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják — szerk. megj.) eredménye pozitív, de ez egyáltalán nem jelent problémát: „Néhány páciensnél azt tapasztaltuk, hogy egy, két vagy akár több héttel azután, hogy negatív volt a tesztjük, ismét pozitív tesztet produkáltak. Valójában az történik, hogy ahogy a tüdő gyógyul, vannak olyan elhalt sejtek, amelyek feljönnek a tüdőből, és a PCR-teszteléskor pozitív mintát eredményeznek. De ez nem jelenti a fertőző vírus jelenlétét vagy újrafertőződést, hanem a gyógyulási folyamat része” — mondta Kerkhove, a WHO szakértője.

  Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti programjának vezetője kihangsúlyozta továbbá, hogy a PCR-teszteket nem szabad összekeverni azokkal a tesztekkel, amelyek a fertőzésre válaszul adott antitestek jelenlétét vizsgálják a szervezetben. 

  Cookie