×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Meghosszabbították a magyar határellenőrzést

2020.10.31 - 08:00
Megosztás:
Meghosszabbították a magyar határellenőrzést
December 1-jéig meghosszabbította a határellenőrzést a schengeni belső határokon a magyar kormány, az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben — az újabb egy hónapra szóló meghosszabbítás október 31-től lép életbe.

A magyar és külföldi állampolgárok az országba történő belépésének szabályai — köztük az utazást követően elrendelt, már csak 10 napos hatósági házi karanténra vagy az azt kiváltó két, immár hatósági áras PCR-tesztre vonatkozó előírások — továbbra is változatlanok, és ugyanúgy érvényben marad az a szabályozás is, miszerint az ország területére a határvonaltól mért 30 kilométeres sávban 24 órára karanténkötelezettség, illetve tesztfelmutatási kötelezettség nélkül be lehet lépni.

Ami változott, pontosabban jelentősen egyszerűsödött, az az adminisztráció: a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket, megkapják az ajtóra kiragasztandó piros cédulát, és a határtól közvetlenül a karanténlakásba kell utazniuk.

Ezt követően pedig — amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel — egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

A karanténszabályokat megszegőkre akár 150 000 forinting terjedő bírság szabható ki — egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 000 forintra büntethető többszöri szabályszegés esetén.

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie