×
2021. 04 12.
Hétfő
Gyula
15 °C
Derült
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Megint zárnak a szatmári vendéglők?

2021.03.04 - 19:29
Megosztás:
Megint zárnak a szatmári vendéglők?
A megyeközpont fertőzöttségi szinte hivatalosan meg nem erősített információk szerint átlépte a vízválasztó 3 ezreléket — a jövő hét első napjaitól valószínűleg ismét életbe lépnek a vörös forgatókönyv korlátozásai.

Pár nappal korábbi cikkünkben már utaltunk rá, hogy Szatmárnémeti ismét a vörös forgatókönyv határán balanszíroz, azóta pedig hivatalosan meg nem erősített információink szerint a megyeközpont fertőzöttségi szintje meg is haladta azt a bizonyos vízválasztó 3 ezreléket (3,21). Hogy ennek okán milyen döntés születik a megyei vészhelyzeti bizottság szokásos pénteki ülésén, azt még nem lehet tudni, de minden valószínűség szerint vagy a hétvégétől vagy a jövő hét első napjaiban ismét életbe lépnek a vörös forgatókönyv szigorításai — azaz bezárnak a kulturális intézmények, a szállodák és panziók éttermei csak a szállóvendégeket fogadhatják, és bezárnak a vendéglők, éttermek, bárok benti termei is. És ezt vetíti előre az is, hogy csütörtökön a csendőrség egységei meglátogattak több vendéglátóipari egységet is, s az üzletvezetőknek átadtak egy, a belterek bezárására vonatkozó értesítést — mintegy elő–figyelmeztetésként.

Közel 15 000 beoltott

Március 4–én Szatmár megye fertőzöttségi szintjének mutatója meghaladta a két ezreléket (2,08) és a közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében 10 119 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak hivatalosan nyilván, vagyis az előző összesítés óta 73 új esetet regisztráltak, míg az újratesztelt páciensek közül 25–nek lett ismét pozitív a koronavírus tesztje.
Tovább emelkedett a gyógyultak száma is, elérve a 9163–at, ami azt jelenti, hogy újabb 44 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, de sajnos az elhunytak száma is 202–re emelkedett: egy 81 éves női páciens vesztette életét a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályán a koronavírus szövődményeinek következtében.
Házi elkülönítésben még mindig 407–en vannak, az elvégzett tesztek száma pedig 69 761–re emelkedett, ami azt jelenti, hogy az előző adatközlés óta 395 mintavételt elemezték, amelyeknek 25%–a lett pozitív.
Az elmúlt 24 órában 571–en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát s ezzel a január 5–én megkezdődött oltáskampány keretében, a közegészségügyi igazgatóság számításai szerint már 14 925 személyt immunizáltak a megyében, helyi reakciós mellékhatások pedig hat esetben fordultak elő.
A petei átkelőnél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1438 utazó lépett az ország és a megye területére, s közülük 112 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többiek mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek vagy felmutatták az oltási igazolást, a kikérdezés és gyorsvizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette őket az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat; míg a csanálosi átkelőnél mindössze 7 olyan utazó jelentkezett belépésre, akinek karanténba kellett volna vonulnia.

Szabó Kinga Mária

 

 

Minimális intelligenciaszint
A koronavírus világszintű elterjedése lényegesen megváltoztatta az emberek életét, és minden jel és jóslat arra vall, hogy a változások most is folyamatban vannak.
Április 20-án nyit(hat) Szatmárnémeti
Egyre csökken a megyeközpont fertőzöttségi mutatója, s ha ez így marad —amihez elengedhetetlen, hogy a lakosság továbbra is betartsa a járványügyi előírásokat —, egy hét múlva színt vált(hat) Szatmárnémeti, és újraindulhat a kulturális élet, mondja a prefektus.
Önkritika, kritika és irónia a szép köntösben
Április 14-én 17 órától a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház, Szatmárnémeti, Libertăţii tér 21. szám) nyílik meg Szemák Zsuzsa Tükör című képzőművészeti kiállítása. A tárlatot Felicia Grigorescu és Muhi Sándor nyitja meg.
Cookie