×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
16 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Mégis befut a felújítás vonata?

2019.05.30 - 08:11
Megosztás:
 • Mégis befut a felújítás vonata?

  Végre kiírták a közbeszerzési eljárást a szatmárnémeti és a nagykárolyi vasútállomás épületének felújítására, azaz első lépésként a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére.

   „Alig” hároméves késéssel, de úgy tűnik, csak bedöcög a felújítás vonata a szatmárnémeti állomásra is — a Román Vasúttársaság meghirdette a közbeszerzési eljárást az épület, valamint a nagykárolyi állomásépület felújítása megvalósíthatósági tanulmányaira, az ajánlatok benyújtásának határideje pedig június 27-e. Persze ez még nem jelenti százszázalékosan a megvalósítást (hiszen számtalan más esetben készültek megvalósíthatósági tanulmányok, s porosodnak fiókok mélyén), de egy lépés a felújítás felé, amire már nagyon megérett a szatmári (és nem csak) utazóközönséget 119 éve kiszolgáló épület, amelyen utoljára 1988-ban végeztek nagyobb felújítási munkálatokat, s az azóta eltelt három évtized során nemigen törődtek a karbantartással (igaz, nem is nagyon volt miből). Kényszerből „részleges felújítást” 2015-ben élt meg, vadonatúj cseréptetőt kapva, amikor az elhanyagoltság miatt a cserepeket tartó lécek teljesen elkorhadtak, az esővíz befolyt a padlásra, eláztatta a mennyezetet, és hatalmas vakolatdarabok hullottak le a csarnok és a folyosó mennyezetéről, illetve tavaly, amikor eltüntették a három évvel korábbi munkálatok nyomait.

  A szatmárnémeti vasútállomás első, a mostaninál szerényebb és kisebb épületét 1871. szeptember 25-én adták használatba, egyszerre a Nagykároly–Szatmárnémeti vasútvonal megnyitásával, majd 1899 novemberében felavatták a mostani, impozáns, neoreneszánsz és eklektikus stíluselemeket, szimmetrikus díszítéseket hordozó épületet, amelyet Pfaff Ferenc (az Osztrák–Magyar Monarchia számos vasútállomásának megálmodója) tervezett, az utazóközönség igényeit messzemenően figyelembe véve — olyannyira, hogy azok ma is megfelelnek a célnak. Érvényes ez a Szatmárnémetinél alig egy évtizeddel később, ugyancsak Pfaff Ferenc tervei alapján megépült nagykárolyi állomásépületre is, amelyet súlyos találatok értek a kisváros második világháborús bombázásakor — ezeket természetesen később kijavították, de általános, nagy felújítást az az épület sem élt meg.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie