×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Megkapják a veszélyességi pótlékot

2021.05.27 - 08:16
Megosztás:
Megkapják a veszélyességi pótlékot
Mintegy 37 ezren, a gyermek- és idősotthonokban, valamint fogyatékkal élőket gondozó központokban dolgozók részesülhetnek a pótlékban.

Döntéshozó fórumként megszavazta a képviselőház azt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által is kezdeményezett törvényt, amely értelmében egyszeri alkalommal 2500 lejes veszélyességi pótlékban részesíti a bentlakásos otthonokban dolgozó szakszemélyzet tagjait, akik tavaly, a vészhelyzet ideje alatt, a preventív intézkedések nyomán beköltöztek munkahelyükre. A rendelet 37 ezer alkalmazottat érintett, akik gyermek- és idősotthonokban, valamint fogyatékkal élőket gondozó központokban dolgoztak.
Csép Éva Andrea képviselő, a képviselőház munka-, szociális és családi ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke elmondta, hogy a hatályban lévő törvény módosítására azért volt szükség, hogy belefoglalják a veszélyességi pótlék a lehető legrövidebb időn belül történő odaítélésének konkrét módozatát.
„A szociális szolgáltatásokat nyújtó, bentlakásos intézetekben dolgozókat tavaly katonai rendelet kötelezte arra, egyik napról a másikra, hogy beköltözzenek munkahelyükre, és maguk mögött hagyva családot, otthont, idős családtagok gondozását a munkahelyükön izolálják magukat. Közel egy éve várják az alkalmazottak az állam jóvátételét, hiszen ők is egyenrangú munkát végeztek a frontvonalban dolgozókkal, azonban ez mindmáig nem történt meg. Ezért úgy módosítottuk a törvényt, hogy a szaktárca mielőbb elkezdhesse a kifizetéseket a törvény hatálybalépését követően” — mutatott rá a képviselő a törvénytervezet plénumi vitáján, majd hozzátette: reméli, hogy az államelnök mielőbb kihirdeti a törvényt, és az érintettek végre megkapják az egyszeri alkalommal nyújtott veszélyességi pótlékot.

Egyre kevesebben oltakoznak
Míg akár csak egy héttel korábban is bőven meghaladta a napi ezer főt az oltakozók száma, a járványgörbe laposodásával fokozatosan lanyhul az érdeklődés az immunizálás iránt.
Módosítások nélkül elfogadta a kormány a CNSU javaslatait
Módosítások nélkül fogadta el a kormány az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) határozatát az új járványügyi szabályokról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról - jelentette be szerdán Raed Arafat.
Romaşcanu: a nézőtéri kapacitás felének a kihasználásával lehet előadásokat tartani
Ezentúl a terem 50 százalékos kihasználtsága mellett lehet színházi előadásokat és koncerteket tartani az eddigi 30 százalék helyett - újságolta a szerdai kormányülés után Lucian Romaşcanu művelődésügyi miniszter.
Cookie