×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Megkezdődött: két szatmári influenzás

2019.10.22 - 15:09
Megosztás :
 • Megkezdődött: két szatmári influenzás

  Két Szatmár megyei lakos is influenzavírussal fertőződött meg a múlt héten — tájékoztatott a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. A szezon, úgy tűnik, hivatalosan is megkezdődött.

  Két influenzás 15–49 év közötti lakost is nyilvántartásba vettek október 14–20. között a Szatmár megyei közegészségügyiek — közölte az intézmény szerkesztőségünkkel, hozzátéve ezek mellett 469 felső légúti megbetegedést, tüdőgyulladást is regisztráltak.

  A közegészségügyiek jelentése szerint múlt héten 48 Szatmár megyei csecsemőt kezeltek különböző vírusos megbetegedéssel, 91 2–4 év közötti gyermeket, 119 5–14 éves korú iskolást, a 15–49 évesek körében 86 megbetegedést jegyeztek, míg az ennél idősebbek körében összesen 44 megbetegedést regisztráltak. Akadt jó néhány a tüdőgyulladás is: 13 csecsemőnél diagnosztizáltak pneumóniát a szakemberek, a 2–4 évesek körében 20 esetet jegyeztek, az 5–14 évesek között 13-at, a 15–49 évesek között 15-öt, míg az idősebbek körében 20 megbetegedést regisztráltak.

  Az influenza nem csak egy erősebb megfázás, hanem az egyéb virózisokkal és hűlésekkel ellentétben hirtelen magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal és fejfájással indul. Súlyosabb esetben elhúzódó, erős köhögéshez, tüdőgyulladáshoz is vezethet.

  A fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben elvégzett védőoltás. Az influenza elleni oltásoknak az elsőrendű célja, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet, valamint akiknek megbetegedése és munkából való kiesése az ország működése szempontjából nehézséget okozna. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a vakcinatörzsek és az adott járványt okozó törzsek kellő egyezése esetén az oltott egészséges felnőttek 70–90 százalékában bizonyulnak hatékonynak a betegség megelőzésében. A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25–39 százalékkal, az összhalálozási gyakoriságot 35–57 százalékkal csökkentheti.

  A szabályok minket védenek

  Az Egészségügyi Minisztérium és a járványtani szakemberek évről évre kihangsúlyozzák azokat az általános szabályokat, melyek betartásával nagyobb eséllyel kerülhetjük el az influenzás megbetegedést, illetve segít, hogy ne adjuk tovább a vírust. Az egészségügyiek azt tanácsolják, hogy már az első tünetek megjelenését követően keressük fel a családorvosunkat, hogy hamar kiszűrhessék a valós megbetegedéseket. Az influenzás betegek ne menjenek közösségbe, a gyerekeket nem szabad óvodába, iskolába vinni! A betegeknek — és a közösségnek — a legjobb, ha otthon, ágynyugalomban gyógyulnak. Ebben az időszakban még nagyobb figyelmet kell fordítani az általános higiéniai szabályok betartására: tüsszentés, köhögés esetén takarjuk el a szánkat zsebkendővel, gyakran és alaposan mossunk kezet, kórházi látogatás során viseljünk egyszer használatos maszkot, kesztyűt és köpenyt.

   

  Cookie